Daci: Radna grupa za status Kosova

Predsednik kosovskog parlamenta Nedžat Daci izjavio je da će biti formirana radna grupa za status Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2005.

14:31

Default images

Ta grupa, koja će u ime Albanaca biti odgovorna za pitanje statusa Kosova, prema rečima Dacija, mogla bi da se formira ako se politički lideri kosovskih Albanaca saglase o tome do kraja aprila, na nivou Skupštine Kosova.

"Treba naći konsenzus između partnera u poziciji i opoziciji", rekao je Daci za prištinski dnevnik na albanskom "Ekspres" i dodao da očekuje da će se ta formula pronaći.

S tim stavom se slažu i u Demokratskoj partiji Kosova, najjačoj opozicionoj stranci kosovskih Albanaca, dok je premijer Kosova Bajram Kosumi izrazio je uverenje da će takvo telo vrlo brzo biti formirano.

Saglasni u tome da se slažu

Kosovski politički lideri saglasili su se na sastanku sa šefom UNMIK-a da postignu sporazum o saradnji u pitanjima važnim za Kosovo.

Standardi, čije ispunjenje traže Ujedinjene nacije pre početka svakog razgovora o statusu, decentralizacija i razgovori o statusu Kosova, tri su prioriteta o kojima bi vlast i opozicija trebalo da postignu konsenzus, objavljeno je posle susreta vodećih političkih lidera sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesen-Petersenom.

Prema njegovim rečima, sledeći meseci će biti ključni za Kosovo i njegove političke lidere koji, kako je dodao, treba da postignu jedinstvo. Misija UN će sada sa kosovskim partijama definisati konkretne prioritetne zadatke kako bi se pokrenuo usaglašeni napor da se ta pitanja reše, piše u saopštenju UNMIK-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: