"Jat": Upozorenja pred otkaz

Dve nedelje nakon početka štrajka avio-mehaničara, poslovodstvo "Jata" tvrdi da je počelo da uručuje upozorenja pred otkaz.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2005.

14:27

Default images

Upozorenja su upućena avio-mehaničarima koji nisu pismeno potvrdili da će se vratiti na posao, a kojih ima oko 470. Međutim, predsednik Sidnikata avio-mehaničara Dragan Bogdanović kaže da nema informacije da je bilo ko od njih dobio otkaz i da se niko nije vratio na posao.

Direktor Medija centra "Jat ervejza" Vesna Prlja izjavila je za B92 da je, po isteku zakonskog roka, 131 avio-mehaničar, koji unače rade na tehničkom održavanju aviona u hangarima na beogradskom aerodromu, u Vršcu i kao tehniča pomoć u avio-kompanijama u inostranstvu, potpisao pristanak da se vrati na posao nakon 15 dana štrajka.

"Zbog poznatih zbivanja na posao se vratilo šest ili sedam avio-mehaničara. Šta se tiče onih koji se nisu odazvali na sve apele, preduzećamo sve zakonske procedure, a koje se svode na uručivanje otkaza, odnosno ugovora o radu. To je jedna cela procedura i to nije otkaz u jednom danu", rekla je Vesna Prlja.

Ona kaže i da se, prema Zakonu o radu, upozorenja uručuju pet dana pre otpuštanja sa posla.

Avio-mehaničari: Umesto da prete, da se dogovorimo

Međutim, predsednik Sindikata avio-mehaničara Dragan Bogdanović kaže za B92 da su avio-mehaničari "Jata" o situaciji u tom javnom preduzeću obavestili i kabinet predsednika Srbije.

Bogdanović navodi da je svih 607 avio-mehaničara jedinistveno u odluci da istraje u svojim zahtevima: "Znači, mi smo treću nedelju u štrajku, niko nam se ne obraća, sve što imamo to su pretnje. Imate najnoviju pretnju otkazima, koja je trebalo da se desi danas. Nemam informaciju da je bilo ko od nas dobio otkaz, ali imam informaciju da 80 kolega hoće da radi i to je informacija od prvog dana štrajka. Ali, tih kolega nema, nijedan avio-mehaničar 'Jata' ne radi niti će raditi pod ovim uslovima. Ja zaista poručujem da, umesto da nam prete, da se dogovorimo."

Avio-mehaničari "Jata" započeli su štrajk 17. marta, nezadovoljni materijalnim stanjem i statusom u kompaniji, zbog koga je flota te avio-kompanije bila prizemljena 10 dana, a vazdušni saobraćaj se obavljao iznajmljenim avionima. U međuvremenu, "Jat ervejz" je normalizovao red letenja na svim linijama uz pomoć sedmorice unajmljenih avio-mehaničara iz Tunisa.

Lalović: Štrajk nelegalan, ali rešenje nisu otkazi

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Slobodan Lalović izjavio je da je štrajk avio-mehaničara u "Jat ervejzu" nezakonit, dodajući da problemi ne mogu da se rešavaju davanjem stotinu otkaza.

"Ali, neki put ste dovedeni u situaciju da nemate mnogo izbora. Posebno što se to prelama iz drugog ugla. 'Jat' će ići u restrukturiranje i to je otpor restrukturiranju. Ako se to veže za taj problem i uspešan otpor restrukturiranju, onda dovodite u pitanje nešto što je mnogo važnije za Srbiju, nego što je 'Jat' i cela ta prica", rekao Lalović u emisiji Radija B92 "Kažiprst". "Jat" se, inače, nalazi pod prinudnom upravom, posle štrajkova u januaru.

Međutim, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić uveren je da će štrajk avio-mehaničara biti okončan sledeće sedmice, ali je ocenio da će biti potrebno još dugo vremena da se u toj kompaniji "sve raščisti".

"Štrajk je pri kraju, tu još neke finese treba da se dovedu u red", rekao je Ilić za BK, dodajući da bi svi trebalo "malo da popuste". Ilić je ocenio da je u "Jatu" bilo "raznih mešetarenja", ali nije naveo nikakve detalje.

Taksa zajedno sa kartom

Aerodromska taksa za putnike "Jat Ervejza" naplaćivaće se zajedno sa avionskom kartom, iako je prethodno najavljeno da će se naplaćivati odvojeno, saopštila je informativna služba Aerodroma Beograd.

U saopštenju se navodi da je Protokolom o regulisanju obaveza između "Jat Ervejza" i Aerodroma, od 29. marta, utvrđeno da će "Jat" ispuniti sve obaveze po osnovu aerodromskih taksi i na taj način izmiriti svoj dug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: