Poljoprivreda, breskve i leševi

Skupština Srbije nastavila je i ubrzo prekinula raspravu o Predlogu zakona o semenu.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2005.

13:37

Default images

Umesto rasprave o Predlogu zakona o semenu, u Skupštini se vodila diskusija o izjavi ministarke poljoprivrede Ivane Dulić-Marković da su, tokom ratova u Srbiji, umesto breskvi, hladnjačama prenošeni leševi.

Iako nijedna stranka nije bila prozvana, ova izjava je najviše uvredila poslanike Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke.

Zabrinuta opozicija

Reči ministarke poljoprivrede da su u Srbiji tokom '90-tih, umesto novih voćnjaka, nicala nova groblja i jame sa leševima toliko su naljutile socijaliste da su napustili skupštinsku salu, dok su radikale podstakle na debatu o njenom profesionalnom kvalitetu i poreklu.

Vjerica Radeta iz SRS-a rekla je sa skupštinske govornice da ministarka Dulić može biti birana za ministra u hrvatskom Saboru. Sa tim se složio i šef poslaničke grupe SRS-a Tomislav Nikolić, koji je izneo i dodatne ocene ministarke Dulić: "Mislim da bi mogla. Ja sam ubeđen da ima državljanstvo Hrvatske. Ubeđen sam. Uostalom, majka joj je bila u Maspoku."

Navodi ministarke naljutili su i poslanika socijalista Rajka Baralića, koji je od ministarke zatražio izvinjenje. Kako ivinjenje nije dobio, poslanici socijalista napustili su sednicu.

"Pa, nije se SPS prepoznao, već je SPS tu gađan tačno. I zaista, jednim grubim insinuacijama, a pogotovu što je to bilo van teme dnevnog reda. I to se ponavlja već više puta kad su poslanici G17 u pitanju i i jasno je bilo da se preko toga ne može preći", smatra Milorad Vučelić.

DSS: Ministarka da se izvini

Poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz smatra da bi ministarka Ivana Dulić-Marković trebalo da se izvini poslanicima, barem zbog toga što nije poštovala dnevni red sednice.

"Mislim da nikakva problem ne bi bio ministarki Dulić da izađe za govornicu i da se izvini, barem zbog toga što je govorila van tačke dnevnog reda. To što ima svoje mišljenje, znate, siguran sam da se u Srbiji nikada hladnjačama tela nisu prevozila kao breskve, barem ne u tolikoj meri", rekao je Šormaz.

G 17 plus: Nema potrebe za izvinjenjem

S druge strane, šef poslanika G17 plus Miloljub Albijanić pita se zar je moguće da, zbog loših stvari koje se jesu dešavale u prethodnom periodu, u parlamentu treba da padaju izvinjenja.

"Ne razumem zašto bi se upućivalo izvinjenje kada ministarka poljoprivrede Ivana Dulić-Marković nije pomenula nijednu poslaničku grupu niti političku stranku i nema tu posebne potrebe za tako nečim. Ja se čudim kako su se neki poslanici našli prozvanim", rekao je Albijanić.

Ministarka Dulić-Marković, koja u četvrtak nije prisustvovala sednici, u sredu je rekla i da dobra poljoprivreda ne može da postoji u lošoj zemlji, u kojoj su tokom '90-tih bili ratovi, rekordna inflacija i pljačke građana i seljaka kroz štednju i piramidalne banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: