Ko će kuda u Vojsci

VSO je načelnika VMA, general-majora Zorana Stankovića, imenovao za savetnika u Nacionalnom savetu za saradnju s Tribunalom.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2005.

08:47

Default images

Stanković će biti i načelnik Instituta Vojno-medicinske akademije za sudsku medicinu. Na predlog ministra odbrane Srbije i Crne Gore, za novog načelnika VMA postavljen je pukovnik Miodrag Jevtić, odlučio je Vrhovni savet odbrane.

Vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović kaže da je promena načelnika VMA posledica sukoba. Prebacivanje Zorana Stankovića sa mesta načelnika Vojno-medicinske akademije na druge dužnosti posledica je sukoba s ministrom odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslavom Davinićem pre nekoliko meseci, kaže Stojadinović.

"Drmanje njegove fotelje, da tako kažem, na VMA počelo je pre nekoliko meseci, kada je ministar odbrane pokušao da ga smeni, navodno zbog toga što je javno govorio o nekim aferama u Ministarstvu odbrane, pre svega u sanitetskoj upravi i o malverzacijama u toj upravi. On je o tome svedočio i ta vrsta njegovog javnog stava ga je sačuvala od smene. Sad se verovatno smatralo da je bura prošla, da je sada vreme za smenu i da će to sada proći bez potresa", kaže Stojadinović.

Ko će pomagati Daviniću

Savet ministara SCG imenovao je nekadašnjeg šefa Vojne službe bezbednosti, general-pukovnika Aleksandra Dimitrijevića, za pomoćnika ministra odbrane i to za obaveštajno-bezbednosni sektor.

To je potvrdio u svom saopštenju i Vrhovni savet odbrane. Savet navodi da će Dimitrijević, kao pomoćnik ministra odbrane za obaveštajno- bezbednosne poslove, biti nadređen šefovima Vojno-obaveštajne agencije i Vojno-bezbednosne agencije.

Aleksandar Dimitrijević bio je referent u organima bezbednosti, načelnik Organa bezbednosti u diviziji, načelnik bezbednosti Komande odbrane grada Beograda. Načelnik Uprave bezbednosti Vojske Jugoslavije bio je u periodu od 1992. do 1999. kada je, dan pre početka napada NATO-a na Jugoslaviju, smenjen po nalogu Slobodana Miloševića. Ponuđeno mu je mesto savetnika u kabinetu tadašnjeg predsednika savezne vlade, ali je Dimitrijević odbio i penzionisan je 2000. kao general-pukovnik.

Za Ljubu Stojadinovića taj potez je povratak u najmračnija vremena Slobodana Miloševića. "Po mom sudu, Dimitrijević je jedan od onih koji su bili najbliži Miloševiću. On je čovek koji se slikao s njim u poseti Kuli, između Miloševića i Milorada Ulemeka. Tamo je Milošević vodio svoje zaista najodanije ljude, a Dimitrijević je bio vrlo odan Miloševiću", kaže Stojadinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: