Obnovljen postupak za Vukovar

Počeo obnovljen postupak protiv šestoro hrvatskih državljana srpske nacionalnosti za ratni zločin 1991. u Borovu, kod Vukovara.

Izvor: Beta

Sreda, 30.03.2005.

21:25

Default images

Oni su optuženi za ratni zločin nad civilnim stanovništvom. Oni su, kako se navodi u optužnici, od 1. avgusta do 13. septembra 1991. u Vatrogasnom domu i tadašnjoj stanici milicije u Borovu Selu pre rata, a današnjem Borovu, mučili i zlostavljali zatvorenike, uskraćivali im hranu i piće i terali ih na prisilan rad.

Glavna rasprava u tom postupku, u kojem je prvobitno bilo optuženo osam osoba, završena je 13. jula 2004, kada su šestorica optuženih proglašena krivima i osuđena na ukupnu zatvorsku kaznu od 55 godina, dok su dvojica optuženih oslobođena krivice.

Vrhovni sud Hrvatske posle toga je, iz proceduralnih razloga, ukinuo presudu, a obnovljeni sudski postupak počeo je danas. Glavnoj raspravi prisustvovali su optuženi Jovan Čurčić, Miloš Držajić i Dušan Mišić, koji se od 13. marta 2003. nalaze u pritvoru Okružnog zatvora u Osijeku, dok se Mladenu Maksimoviću, Draganu Saviću i Jovici Vučenoviću sudi u odsustvu.

Tokom glavne rasprave optuženi Čurčić, Držajić i Mišić izjavili su da se ne osećaju krivim po nijednoj tački optužnice. Pred većem Županijskog suda zatim je kao svedok saslušan Josip Gorup, koji je rekao da je u Borovo Selo doveden kao zatvorenik početkom septembra 1991. i da je tokom zatvoreništva viđao optužene Čurčića i Držajića, koji mu je, kako je rekao, pretio da će mu odrezati uho.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: