Savet ministara dao zeleno svetlo

Savet ministara SCG usvojio je Predlog zakona o "zamrzavanju" imovine haških optuženika koji nisu dostupni sudu.

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2005.

19:44

Default images

Zakon, koji je izradio Nacionalni savet za saradnju s Haškim tribunalom, upućen je parlamentu Srbije i Crne Gore, koji bi trebalo da ga usvoji. Finansijske transakcije haških optuženika koji su u bekstvu "zamrznute" su ranije, odlukom istražnog sudije Posebnog odeljenja za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Prema Predlogu zakona, koji je međunarodna obaveza Srbije i Crne Gore, u skladu sa stavovima i dokumentima Evropske unije, biće zamrznuti svi fondovi i ekonomska sredstva koja su u vlasništvu ili državini optuženih osoba koje su bekstvu. Postupak sprovođenja mera iz ovog zakona u državama-članicama urediće se njihovim propisima.

Tužilaštvo ima dokument o smrti Borovnice

Tužilaštvo Haškog tribunala potvrdilo je da ima dokument o smrti pripadnika Vojske Republike Srpske Gorana Borovnice, koga je optužilo za ratne zločine u Bosni i Hercegovini. "Borovnica je verovatno umro i mi imamo zvaničan dokument o njegovoj smrti", rekla je za Betu predstavnica Tužilaštva Florans Artman. Artmanova je objasnila da Tužilaštvo nije do sada zatvorilo taj slučaj zato što je imalo "informacije o nekim ljudima koji su Borovnicu videli u Srbiji".

Goran Borovnica optužen je 1995. zajedno sa Duškom Tadićem za zločine nad nesrbima u Prijedoru u proleće 1992. Tadić se prva osoba kojoj je za ratne zločine sudilo pred Haškim tribunalom i on je osuđen na 20 godina zatvora. Od 31. oktobra 2000. Tadić kaznu izdržava u Nemačkoj.

U medijima u Republici Srpskoj i Srbiji proteklih dana objavljene su izjave majke Gorana Borovnice da je njen sin poginuo krajem 1995. godine.

Dve nove tačke optužnice protiv Ljubiše Beare

Bivši načelnik službe bezbednosti Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ljubiša Beara će se 5. aprila izjasniti o dve nove tačke optužnice.

Tačka kojom se Beara tereti za genocid ostaje, ali se umesto alternativne optužbe za saučesništvo u genocidu, kao nova tačka uvodi optužba za zaveru da se počini genocid. Nova je, takođe, i tačka kojom se Beara tereti za prinudni transfer nekoliko hiljada bošnjačkih muškaraca i dečaka koji su u julu 1995. pogubljeni na srebreničkim stratištima.

O novima optužbama Ljubiša Beara će, kako je saopšteno, biti pozvan da se izjasni 5. aprila 2005. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: