Mesec borbe protiv raka

Onkološka klinika u Beogradu uradi više od 5.000 operacija godišnje. Uprkos tome, opšte stanje i opremljenost jeste loša.

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2005.

16:52

Default images

Broj obolelih od raka u Srbiji udvostručiće se u narednoj deceniji. To tvrde lekari sa Onkološke klinike u Beogradu, ustanove u kojoj se leči većina obolelih od raka, u Srbiji. Doktori upozoravaju da je neophodno uložiti više novca u tu bolnicu, kako bi ona mogla da se izbori sa sve većim brojem pacijenata i kako bi se poboljšali uslovi smeštaja bolesnika.

Šef hirurškog tima, doktor Inić kaže da se veliki broj bolesnika leči i na druge načine, citostaticima i radioterapijom, ali da se i pored toga u ovoj i ostalim operacionim salama godišnje izvrši više od 5.000 operacija i to onih sa potpunom anestezijom: "Morate priznati da je to jedan zaista impozantan broj, ali nije reč samo o broju operacija, već i o njihovoj vrsti i kvalitetu kako su urađene. To svrstava našu službu, odnosno kliniku u red najkvalifikovanijih centara za lečenje malignih oboljenja".

Najkvalifikovanija bolnica, ima brojne probleme. Operacione sale nisu opremljene centralnim razvodom gasova, što otežava snabdevanje pacijenata kiseonikom. Osim toga, nedostaje i aparat za sterilizaciju hirurškog materijala. Pod u hodniku bolnice potpuno je propao, zbog čega se otežano čisti. Da bi se sve to popravilo neophodno je oko 100.000 evra za koje se direktor Onkološke klinike, Nenad Borojević nada da će obezbediti od donacija kompanija koje su i ranije pomagale kliniku: "Oplemenjivanje prostora je neophodno, o tome vodimo računa koliko možemo. Međutim, naravno da je to vezano sa sredstvima i potpora pacijenta, misli se na psihološku, socijalnu, pa čak i religioznu, nije u potpunosti ostvarena".

Za doprinos u borbi protiv raka, direkror Onkološke klinike dobio je zajedno s nekoliko svojih kolega jedno značajno međunarodno priznanje i to u mesecu koji je proglašen za mesec borbe protiv kancera.

Lekari se nadaju da će osim priznanja dobiti i više sredstava za ustanovu na koju je trenutno upućeno više od trideset hiljada ljudi u Srbiji koji boluju od neke vrste raka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: