Sporazum o tekstilu EU i Srbije

Evropska unija i Srbija u četvrtak će u Briselu potpisati sporazum o razmeni tekstilnih proizvoda.

Izvor: Beta

Sreda, 30.03.2005.

15:12

Default images

Tim sporazumom srpska industrija tekstila će dobiti mogućnost da nekoliko puta poveća plasman tekstila na tržište EU, koji je prošle godine dostigao vrednost od oko 156 miliona dolara. Sporazum treba da stupi na snagu 1. maja ove godine i predstavlja prvi ugovor koji je Srbija zaključila sa EU u okviru "dvostrukog koloseka" pridruživanja evropskim strukturama.

EU i Srbija se ovim sporazumom obavezuju da će ukinuti sve carine, količinska i druga ograničenja u razmeni tekstilom, s tim što će Srbija zadržati i postepeno u roku od tri godine ukiniti zaštitnu carinu na uvoz tekstila iz EU.

Srbija će posebno sklopiti ovaj sporazum sa EU, zato što srpska tekstilna industrija čini skoro celu proizvodnju unutar državne zajednice s Crnom Gorom, ali i zato što novi mehanizam "dvostrukog koloseka", u izdvojenom ekonomskom procesu pridruživanja Srbije i Crne Gore EU, obezbeđuje mogućnost svakoj od članica SCG samostalan pristup ekonomskoj saradnji sa EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: