Stambeni krediti - kamata 1 odsto

Dinkić ponovio da struja neće poskupeti 1. aprila uprkos pretnji restrikcijama iz EPS-a; on najavljuje i povoljne kredite.

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2005.

14:47

Default images

"Mi ćemo pomoći pripreme EPS-a za narednu zimsku sezonu tako što ćemo obavezati preduzeća koja dobijaju subvencije, to su preduzeća u restrukturiranju, da jedan deo tih subvencija obavezno koriste za izmirivanje dugova za struju. Mislimo da je jedan deo rukovodstva EPS-a namerno u javnosti napravio atmosferu da će biti kolapsa ako ne bude povećanje cena struje", kaže ministar finansija.

"Nema povećanja cena struje do 1. jula, a onda će ona biti niža od one koju je tražio EPS", kaže Mlađan Dinkić.

Kamata 1 odsto

"Ministarstvo finansija nije zadovoljno tempom kojim se odobravaju stambeni krediti. Očigledno je da standard stanovništva onemogućava da se zaključuje više takvih ugovora", kaže ministar Dinkić. Zbog toga će Ministarstvo predložiti nove pogodnosti za građane, čija bi primena počela sredinom godine, odnosno posle rebalansa bužeta.

"Mi bismo odobravali građanima kredite na period od 20 godina, s kamatnom stopom od jedan posto, pri čemu je uslov za kredit da se radi o bračnom paru koji ima do 45 godina starosti, da se radi o kreditu koji ne prelazi 100.000 evra i da banka ima zaključen ugovor s Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita. Drugim rečima, banka će biti ta koja će odlučiti da li nekome odobrava kredit. Kada se nekome odobri kredit, 20 posto učešća će biti isplaćeno tako što će budžet uplatiti taj novac".

Ovaj projekat namenjen je srednjoj klasi, dok će najsiromašniji slojevi biti obuhvaćeni zakonom o socijalnom stanovanju, koji prirema Ministarstvo za kapitalne investicije.

Veće kazne za neizdavanje fiskalnih računa

Dinkić je najavio i da će kazne za neizdavanje fiskalnih računa biti povećane u dva navrata , 1. aprila i 1. juna. Kazne će od 1. aprila za male radnje iznositi 150.000, a za veće  300.000 dinara, dok će od 1. juna kazna biti i zabrane rada na najmanje 30 dana. Svi vlasnici fiskanih kasa moraće da instaliraju i GPRS uređaj za daljinsku kontrolu izdavajnja fiskalnih računa koji će, putem  mobilne telefonije, biti povezani sa Poreskom upravom.

Dinkić je najavio i da će od prvog janurara 2006. godine biti supendovana uredba o ograničenju uvoza autombila .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: