Eskalacija sukoba Božović-Jočić

MUP Srbije zabranio svim policajcima kontakte sa Inspektoratom MUP-a, bez odobrenja načelnika RJB, Miroslava Miloševića.

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2005.

11:13

Default images

To je dovelo do kulminacije sukoba koji već godinu dana postoji između generalnog inspektora MUP-a Srbije Vladimira Božovića i ministra policije Dragana Jočića.

Poslednji sukob dogodio se pre nekoliko dana, prenosi "Blic", čije navode potvrđuju i izvori B92.

M. Milošević: Srpski policajci nisu ubijali

Poslednji direktan sukob između Bozovića s jedne i Dragana Jočića i Miroslava Miloševića sa druge strane, desio se pre nekoliko dana na okruglom stolu OEBS-a, Saveta Evrope i delegacije MUP-a Srbije, posvećenog nacrtu novog zakona o policiji.

Sastanak je bio zatvoren za javnost, a, kako se saznaje, u prisustvu tridesetak ljudi general policije Miroslav Milosević izneo je stavove koji su za strane goste bili vrlo problematicni. Naime, pošto je Božović potrebu jačanja mehanizama unutrašnje kontrole policije obrazložio činjenicom da su neki policajci učestvovali u najtežim krivičnim delima i naveo slučajeve Ibarske magistrale i ubistava Ivana Stambolića i Zorana Đinđića, reagovao je načelnik Resora javne bezbednosti Miroslav Milošević.  

Na zaprepašćenje prisutnih predstavnika OEBS-a, Milošević se ogradio od Božovićevog stava i rekao: "Nije tačno da su srpski policajci učestvovali u ubistvima. Za to ne postoji nijedna presuda. Vode se postupci, ali je njihov ishod neizvestan". Podsećamo da je general Milošević nedavno izjavio da je „optužnica za ubistvo premijera Đinđića na staklenim nogama“, iako je to posle demantovao.

Sukob oko Obradovića

A kako tvrdi sagovornik "Blica", sukob je kulminirao hapšenjem generala Obradovića. Pošto je Božovićeva služba sačinila izveštaj o "iznuđivanju iskaza“ od optuženih pripadnika "Makine grupe", iz vrha MUP-a stiglo je naređenje da se obustavi dalji rad, jer slučaj preuzima UBPOK.

Iako se Božović protivio hapšenju generala Obradovića, bivši prvi čovek beogradske policije, koji je, podsećamo, vodio akciju "Sablja" i rešio slučajeve Ibarske magistrale, ubistva Stambolića i premijera Đinđića, uhapšen je, kako navode izvori "Blica", po direktnom nalogu ministra Jočića, a da nije ni saslušan.

Iako ovakve nezvanične informacije zahtevaju objašnjenje nadležnih, do ovog trenutka ni ministar policije Dragan Jočić, ali ni načelnik Javne bezbednosti Miroslav Milošević, nisu odgovorili na konkretna pitanja koja im je ekipa "Insajdera" uputila u vidu zvaničnog zahteva.

Vladimir Božović kratko je rekao da ne želi ništa da kaže jer navodi da je dosta pričao, a u sedištu OEBS-a za TV B92 kratko je rečeno - "no comment".

MUP: Nije tačno

MUP Srbije demantuje da ima nesuglasica između ministra Jočića i generalnog inspektora Božovića.

U saopštenju MUP-a se navodi i da nije bilo sukoba između Božovića i načelnika Resora javne bezbednosti Miroslava Miloševića na okruglom stolu u sedištu misije OEBS-a u SCG.

U saopštenju se još dodaje da je ispitivanje zloupotreba u istrazi na slučaju takozvane "Makine grupe" urađeno isključivo po zahtevu tužioca i nikad nije prekidano, a da je istovremeno proveru zloupotrebe položaja radnika MUP-a vodio i Generalni inspektorat. Kada je Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala prikupila potrebna obaveštenja, general Milan Obradović je, po zahtevu tužioca, priveden istražnom sudiji, koji mu je odredio pritvor.

Božović: Bez politike

Generalni inspektor MUP-a Srbije kaže da od nedavnog privođenja bivšeg šefa beogradske policije Milana Obradovića i zamenika šefa Bezbednosno-informativne agencije Milorada Bracanovića ne treba praviti političku aferu. "Tu se radi o zamagljivanju i stvaranju političke atmosfere u nečemu u čemu ničeg političkog nema", rekao je generalni inspektor MUP-a za RTS.

Božović kaže da niko iz Vlade Srbije nije učestvovao u pisanju izveštaja Službe generalnog inspektora kojim su obuhvaćeni slučajevi mučenja zatvorenika, a čiji se rezime nedavno pojavio u medijima. "Za ovih godinu dana, ni premijer niti bilo ko iz njegovog kabineta nije me pozvao da bi uticao na nešto", rekao je Božović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: