I dalje bez pomoći SAD, zbog Haga

Majkl Polt kaže da uprkos pozitivnom izveštaju Stejt dipartmenta o demokratiji u Srbiji, pomoć će i dalje biti uskraćena.

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2005.

08:46

Default images

"Odluka bivšeg državnog sekretara Kolina Pauela o uskraćivanju finansijske pomoći Srbiji u iznosu od 10 miliona dolara i dalje ostaje na snazi, ali to ne znači da su ostali vidovi pomoći obustavljeni", rekao je ambasador SAD u SCG Majkl Polt, prilikom posete Novom Sadu.

Prema rečima američkog ambasadora, potezi republičke vlade u pravcu saradnje sa medjunarodnim sudom u Hagu jesu vidljivi "ali stav SAD je jasan - puna saradnja sa Hagom podrazumeva isporučivanje svih optuženih. Do tada, 10 miliona dolara direktne finansijske pomoći za Vladu Srbije biće nedostupno", rekao je Polt.

Ambasador Polt izjavio je da se SAD zalažu za puno učešće predstavnika republičke Vlade u budućim pregovorima oko statusa Kosova.

Tokom obilaska Američkog kulturnog centra u Novom Sadu ambasador Polt je izjavio da do sastanka sa gradonačelnicom Novog Sada, Majom Gojković, nije došlo zbog stava američke ambasade koji podrazumeva izostanak svakog kontakta sa predstavnicima političkih opcija koje su protiv procesa reformi u Srbiji i saradnje Srbije sa medjunarodnim tribunalom u Hagu.

Majkl Polt tokom današnje posete Vojvodini susreo se sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve kao i sa predstavnicima pokrajnske vlade i nekoliko vojvodjanskih opština. Ambasador Polt rekao je da nije želeo da se susretne s gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković, uz obrazloženje da SAD ne sarađuju sa strankama koje su protiv saradnje sa Haškim tribunalom.

"Nije slučajno što se nisam susreo sa njom. Naša politika je da se ne sastajemo i ne sarađujemo sa političkim strankama i organizacijama koje ne zastupaju ideju o potpunoj saradnji sa Haškim tribunalom, koje ne podržavaju političke i ekonomske reforme u ovoj zemlji ili sa onima koji su uključeni u neku vrstu korupcije", rekao je Polt na konferenciji za novinare.

Izveštaj SAD: Hag uslov za sve

Sudeći prema novom izveštaju Stejt departmentapomoć će stići i ove godine, ali uglavnom ona stručna, u naporima za sprovođenje zakona i poštovanja ljudskih prava. I za tu pomoć osnovni uslov je, naravno, Hag.

Kako iz Vašingtona za B92 javlja novinar "Glasa Amerike" Helena Đorđević, SAD su 2004. pružale materijalnu i stručnu pomoć Srbiji i Crnoj Gori u naporima za sprovođenje vladavine zakona i poštovanje ljudskih prava, a to će i nastaviti, navodi se u izveštaju o pomoći administracije SAD razvoju demokratije u svetu.

Dokument je nastavak izveštaja o stanju ljudskih prava u svetu, objavljenog prošlog meseca, a u novom tekstu naglasak je stavljen na tehničku i drugu vrstu pomoći SAD vladama, nevladinom sektoru i nezavisnim medijima u razvoju demokratije.

Hag, Hag i Hag

U delu koji se odnosi na SCG ističe se važnost predaje svih optuženih za ratne zločine Tribunalu u Hagu. SAD su 2004. pomagale napore Srbije da unapredi vladavinu zakona, a gonjenje ratnih zločinaca je deo tog cilja, navodi se u izveštaju.

SAD insistiraju na tome da je saradnja s Haškim sudom preduslov za punu evroatlantsku integraciju, a ista ocena se ponavlja u delu koji se odnosi na vojnu saradnju. Kako se navodi, Vašington je i dalje aktivno uključen u podsticanje sistematskih vojnih reformi radi obezbeđenja civilne kontrole Vojske i poštovanje ljudskih prava. Iako SAD nastavljaju izvesnu vojnu saradnju sa SCG, uključujući obrazovne programe za oficire srednjeg ranga, Vlada SAD je punu vojnu saradnju uslovila saradnjom s Hagom.

Kao problemi u oblasti ljudskih prava navode se policijsko prebijanje zatvorenika i maltretiranje građana, nedovoljno efikasan rad sudstva i njegova podložnost političkim uticajima. U delu koji se odnosi na Crnu Goru kao problemi se navode policijska surovost i trgovina ženama.

Kada je reč o Kosovu, konstatuje se napredak u izgradnji demokratskih institucija, ali i navodi da treba uraditi još dosta toga u učvršćivanju multietničkog društva koje će obezbediti zaštitu i slobodu kretanja za sve, a posebno Srbe.

Izveštaj je predstavila Kondoliza Rajs, državni sekretar, a u njemu je obrađena situacija u gotovo 100 zemalja.

"Pozitivnije nego obično"

Savetnik Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić ocenjuje da je izveštaj pozitivniji nego obično.

"To može biti tumačeno zaista većom saradnjom Vlade s Haškim tribunalom i najavom da će postavljeni uslovi, pre svega Evropske unije, o Studiji o izvodljivosti, ali i generalno, o poštovanju međunarodnih obaveza, biti poštovani", kaže ona.

Jelica Minić kaže i da vlasti u SCG treba da zabrinjava činjenica da još nisu dovoljno reformisani sektori pravosuđa, policije i Vojske. "To je nešto što treba da zabrinjava vlasti i to su tri domena koja su presudna, ne samo u oblasti ljudskih prava, to su definitivno domeni u kojima moraju biti uloženi dodatni napori kako bi bila omogućena intenzivnija saradnja u reformi tih sektora", kaže ona.

Jelica Minić smatra i da je zbog takvog izveštaja potpuno realno imati pozitivna očekivanja od Studije o izvodljivosti, a možda i članstva u Partnerstvu za mir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: