"Preko Studije do Kosova"

Vuk Drašković je u Novom Sadu izjavio da su Studija o izvodljivosti i priključenje Partnerstvu za mir bitni za razgovore o Kosovu.

Izvor: B92

Subota, 12.03.2005.

16:55

Default images

Ako naša zemlja dobije pozitivnu Studiju o izvodljivosti i ako se priključimo Partnerstvu za mir do leta, kada se očekuju razgovori o statusu Kosova, postoje šanse da Kosovo, uz visok stepen autonomije, ipak ostane u granicama Srbije, smatra lider Srpskog pokreta obnove i šef diplomatije Srbije i Crne Gore, Vuk Drašković.

On je na sednici pokrajinkog odbora SPO-a rekao da za dobijanje pozitivne Studije i priključenje Partnerstvu za mir ipak moramo ispuniti određene uslove. Drašković je na sednici pokrajinskog odbora svoje stranke ocenio da nacija ne može da gradi svoju sreću na veličanju zločina i slavljenju zločinaca.

Samim tim, osumnjičeni za ratne zločine ne mogu kočiti celu naciju, a ubice premijera Đinđića ne mogu se veličati, što je sada slučaj, kaže Drašković. "Njegove ubice po sudnicama Srbije, po većini medija Srbije, promovišu se danas u heroje. Ljudi koje međunarodni sudovi sumnjiče da su prekršili neka pravila rata, jer i u ratu postoje neka ljudska pravila koja se moraju poštovati, ucenjuju naciju i zatvaraju joj put ka Evropi", kaže Drašković.

On smatra i da je Studija o izvodljivosti priključenju Evropskoj Uniji pred nama, ali i da su neophodni odlučniji potezi sudstva i policije, kako bi se do pozitivne Studije i došlo. Dobijanje pozitivne Studije, kao i mogućnost priključenja naše zemlje Partnerstvu za mir su, sa druge strane, veoma bitni i za razgovore o konačnom statusu Kosova. "Ako učestvujemo u dijalogu, a pre toga dobijemo Studiju izvodljivosti, otvorena vrata ka Briselu, uđemo u Partnerstvo za mir, naše šanse da maksimalno
zaštitimo prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i da se izborimo za to da se ne menja ni granica ni njen kvalitet, mislim na našu granicu prema Albaniji, postaju više nego izvesne", kazao je Drašković.

On najavljuje i da će pregovori o statusu Kosova početi u junu ili julu. Ukoliko do tada ispunimo pomenute uslove, šansa da Kosovo dobije visok stepen autonomije, ali ne i nezavisnost, postaje više nego izvesna, rekao je Drašković, a prenosi dopisnik B92 Miroslav Zadrepko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: