Hrvatska traži 10 milijardi od JNA

Krajem godine znaće se tačan iznos deobenih delova imovine JNA, a Hrvatska procenjuje da joj pripada 10 milijardi dolara.

Izvor: B92

Subota, 26.02.2005.

22:10

Default images

Kako piše hrvatskio sajt "Index.hr", prema procenama, ukupna vrednost imovine koju je posedovala JNA iznosi oko 70 milijardi dolara, dok Hrvatske svoja potraživanja bazira na deobenom ključu, po kome joj pripada 27 odsto imovine bivše federacije. Tačan iznos, međutim, biće poznat krajem ove godine, a pretostavlja se da početak pregovora o vojnoj sukcesiji nije blizu.

Želimir Latković, predsednik Saveta za sukcesiju vojne imovine iz hrvatskog Ministarstva odbrane, objasnio je za zagrebački "Jutarnji list" da u imovinu JNA spada sve ono što je ona posedovala na dan 31. decembra 1990. godine, pošto se taj datum Badinterova komisija odredila kao datum raspada Jugoslavije, a Hrvatska ga je uzela kao datum deobe.

Sukcesija vojne imovine zaustavljena je 1993. godine zbog pritiska međunarodne zajednice, kako se pretpostavlja zbog toga jer udeo vojne imovine u ukupnoj vrednosti SFRJ iznosi 80 odsto, te se radi o najosetljivijem delu deobne mase.

U Savetu nisu želeli da iznesu konkretne brojke, ali kažu da je jasno kako je JNA u posedu imala stotine borbenih aviona i helikoptera, hiljade tenkova, topova, haubica, te stotine hiljada pušaka i milione komada raznovrsne municije. Hrvatskoj prema deobenom ključu pripada 27 posto od ukupne deobne mase do koje je procenom početkom devedesetih došao tim od stotinjak visokih oficira i civilnih osoba.

Srpski stručnjaci, prenosi "Index.hr", koji imaju najbolji uvid u imovinu JNA, prvobitno su izišli s brojkom od 23 milijarde dolara, a potom su je podigli na 200 milijardi dolara. Slovenci su, pak, imovinu JNA procenili na 90 milijardi američkih dolara.

Ekspertska grupa utvrdila je da Hrvatskoj na osnovi inženjerijskih materijalnih sredstava JNA korištenih u civilne svrhe Hrvatske pripada oko 290 miliona dolara. Po istoj osnovi Sloveniji pripada 100 milijuna dolara, a Makedoniji oko 75 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: