Ima li života na Marsu?

Naučnici su otkrili aktivne vulkane i smrznuta mora na Marsu i traže dodatnu misiju da bi uvtrdili ima li života na toj planeti.

Izvor: B92

Subota, 26.02.2005.

15:41

Default images

Preporuke naučnika stigle su na kraju jednonedeljne konferencije u Holandiji, na kojoj su analizirani rezultati ispitivanja koje je na Marsu vršila Evropska svemirska agencija. Vesti o otkriću zamrznutog mora, koje je veličine Zemljinog Severnog mora i na fotografijama podseća na lednike Antarktika, početkom nedelje uzdrmale su naučni svet.

Italijanski astronom Vitorio Formisano, koji radi na projektu sonde "Mars ekspres", rekao je da se na osnovu gasova koji su otkriveni u atmosferi može pretpostaviti da na crvenoj planeti postoji život. Formisano je saopštio da je sonda otkrila prisustvo metana i formaldehida, što ukazuje na određene biološke aktivnosti na Marsu.

Ali, za potpuni dokaz tvrdnje o postojanju života na Marsu, neophodno je uzeti uzorak tla i izvršiti analizu, kaže italijanski naučnik: "Jedino živo, biće u ovom trenutku, se može uzeti kao izvor metana. Ali, ovo saopštenje ne bi trebalo uzimati kao činjenicu da postoji život na Marsu, jer je potrebno da odemo tamo da bušimo tlo i uzete uzorke analiziramo, pre nego što iznesemo tvrdnju da na Marsu postoje živa bića. Izvor metana se nalazi na tlu Marsa."

Na skupu u Holandiji izneta su i konzervativna shvatanja o prisustvu metana u atmosferi, prema kojima je izvor tog gasa geološko-vulkanske prirode. Postoji objašnjenje da se na Marsu nalaze mikroorganizmi, kojih ima i na Zemlji, a koji proizvode metan.

Doktor Džon Mari sa Britanskog otvorenog univerziteta, koji veruje da je otkrio zamrznuti okean na Marsu, kaže da ta površina leda izgleda kao lednik na Antartiku i da je najverovatnije nastala pre pet miliona godina. "To može da izgleda kao veoma staro, ali u geološkom smislu to je juče", kaže Mari.

"Znamo da su se erupcije vode desile kroz geološku istoriju Marsa. Činjenica da se to dogodilo pre pet miliona godina, u suštini nam govori da danas postoje ogromni rezervoari tečnost ispod površine planete. Stoga, ako život može da se razvije na Marsu, onda ga treba tražiti kod tih rezervoara", rekao je on.

Fotografije lednika na Marsu pojaviće se sledećeg meseca u naučnom magazinu "Nature".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: