Da li je prekršen Poslovnik?

Afera o tome da li je Zakon o radu prepravljan nakon što je usvojen u Skupštini, i dalje potresa javnost u Srbiji.

Izvor: B92

Subota, 26.02.2005.

10:22

Default images

Iako generalni sekretar republičkog parlamenta, Marko Danilović, tvrdi da je predsedniku Srbije dostavljena verzija koju su prihvatili poslanici, zakonski dokument u koji je, u predsedništvu Srbije, B92 imao uvid, ukazuje da se neki članovi tog zakona ipak razlikuju od usvojenog Predloga zakona.

Četvrtog dana od izbijanja afere gereralni sekretar Skupštine Srbije Marko Danilović garantuje da Zakon o radu nije nakandno prepravljan: "Zakon koji je kod predsednika republike je zakon koji je usvojila Narodna Skupština Republike Srbije."

Nešto tu ipak ima...

Ipak, Danilovićeva koleginica po funkciji, generalni sekretar u predsedništvu Srbije, Aleksandra Drecun, dala je B92 na uvid predloženu i usvojenu i verziju člana 118. Zakona o radu, gde se vidi da nedostaju neki delovi usvojenog amandmana na taj član, u verziji koja je dostavljena na potpis predsedniku republike.

"Konkretno, u članu 118, gde je trebalo da se nađu nove tačke 5,6 i 7, u tekstu koji smo dobili postoje samo tačke 5 i 6, a ova tačka 7. je završila u nekom drugom članu 108. Sada to deluje kao tehnička izmena, a to menja suštinu", rekla je Aleksandra Drecun.

Ključno pitanje: Šta kaže Poslovnik

Da je možda i bilo određenih prepravki Zakona, ukazuje objašnjenje koje je predsednik Skupštine Predrag Marković pružio predsedniku Srbije, Borisu Tadiću, u kome stoji da je predsednik Zakonodavnog odbora usmeno obavestio poslanike da je kroz pravno-tehničku redakciju moguće uskladiti usvojene amandmane, što je i učinjeno. Aleksandra Drecun kaže da, prema tumačenju Poslovnika o radu Skupštine, prepravka teksta zakona sme da se vrši samo pre glasanja i to mogu da rade isključivo poslanici i to nakon što im izmene predlože zakonodavni ili resorni odbori.

"Nakon odlučivanja o amandmanima, Narodna Skupština pristupa glasanju o predlogu zakona u celini. I onda taj zakon ide kod predsednika. Ovde je učinjeno nešto što je nedopušteno, da se nakon glasanja izvrše neke izmene. Da li su one bolje, ili gore po radnike, ili poslodavce, to nije tema. Tema je da je mimo volje poslanika nešto promenjeno", rekla je ona.

Na pomolu nova afera "Bodrum"

Inače, posle jučerašnjih optužbi Tomislava Nikolića da su prilikom utvrđivanja kvoruma u danu kada se glasalo o Zakonu o radu i ostalim predlozima, korišćene pomoćne poslaničke kartice petorice radikala, sekratar Skupštine kategoričan je da njie bilo zloupotreba.

"Nakon sprovedene istrage koju je sprovela služba za elektronske sisteme odgovorno tvrdim da nikakvih manipulacija sa elektronskim karticama nije bilo tog dana i da tog dana nisu izdate neke nove kartice petorci poslanika SRS-a", rekao je Danilović.

S druge strane, radikali kažu da imaju dokaze da je bilo zloupotreba krtica za glasanje i najavljuju otvaranje nove afere po ugledu na onu pod nazivom "Bodrum" ili "Solun".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: