Država plaćala "Mobtelov" porez

Iako nije uzela ni dinar profita iz "Mobtela", država je, kao vlasnik 49 odsto akcija, učestvovala u poreza na ekstraprofit.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2005.

18:03

Default images

"Mobtel" je ovaj porez, koji je iznosio 40 miliona evra, platio kao solidarni dužnik i pojedinačno najveći akcionar ugašene Karićeve "Astra banke". Sa druge strane, vrednost "Mobtela" stalno opada, što zbog nerešenih vlasničkih odnosa, što zbog odlivanja novca u kompanije u vlasništvu porodice Karić.

Bivši direktor PTT Srbija Srđan Blagojević, napravio je javni spektakl kad je pred TV kamerama pocepao ugovor sa Bogoljubom Karićem, po kome ovaj pristaje da proda i svojih 6 odsto vlasništva, kako bi država mogla da proda većinski paket. Sa obrazloženjem da je takav ugovor neovlašćeno potpisao, Blagojević je ubrzo smenjen. On tvrdi da je tih šest procenata pre dve godine vredelo više nego što sada vredi devet procenata, koliko je Kariću trebalo da se oduzme posle nalaza poslednje vladine komisije. "'Mobtel' je tada vredeo oko 900 milona evra, a danas vredi manje od  600. Prema tome, ti procenti ne odražavaju ono koliko je država izgubila time što se ne rešavaju problemi kada im je vreme", rekao je Blagojević.

O tome zašto, kao direktor PTT-a, nije postavio pitanje članovima Upravnog odbora u "Mobtelu" koje je imenovao PTT -kako to da nema profita, Blagojević kaže da bi dividenda, prema kolektivnom ugovoru u PTT-u, morala da se podeli radnicima. Oni bi bili srećni, ali bi "Mobtelu" pala cena, a država bi tada rekla da je oštećena: "Ukoliko kompanija, na primer, vredi 100 miliona dolara i napravi profit u jednoj godini 20 miliona dolara, pitanje je za njihov Upravni odbor je šta će utraditi sa tih 20 miliona dolara, da li će ih podeliti akcionarima, koji će ih potrošiti na ovaj ili onaj način, ili će kupiti opremu za tih 20 miliona i onda će kompanija, nakon toga, vredeti 120 milona dolara. Upravo to se dešavalo sa  'Mobtelom'."
Činjenica je da je u "Mobtelu" profita uvek bilo, kaže Branislav Anđelić, koga je Trgovinski sud marta 2002. godine postavo za prinudnog upravnika "Mobtela". Činjenica je i to da su vlasnici odlučivali da profit ne podele, već da ga ulože nazad u firmu. Za to su glasali i predstavnici PTT-a u Upravnom odboru "Mobtela", što bi značilo da je to stav države od osnivanja "Mobtela" do današnjeg dana. "Ono što treba razumeti je da tu nema ničeg nelegalnog. Znači, koliko god da je očigledno da je pljačka u toku, ona je organizovana tako da je sve izgleda legalno i vi tu vrlo malo toga možete da učinite da to zaustavite ili sprečite", kaže Anđelić.

Sve usluge sa dodatnom vrednošću izdvojene su iz "Mobtela" i date drugim kompanijama, opet u vlasništvu braće Karić, tako da budući kupac dobija i dugoročne ugovore sa tim kompanijama, koji mogu biti nepovoljni po "Mobtel", a on je dužan da ih se pridržava. To sve "Mobtelu" smanjuje cenu. "Kada bi sve usluge koje pruža 'Mobtel' bile vlasništvo 'Mobtela' i kada bi jedan kupac sve to kupovao u jednom paketu, onda bi firma vredela preko milijardu dolara ili evra, svejedno. Ali, ako u obzir uzmete da kupujete samo par zgrada, mašinsku, odnosno telekomunikacionu opremu i post-pejd korisnike, onda to treba tako i proceniti", kaže Anđelić.

Šta je sve plaćalo preduzeće "Astra Simit" i da li je to bio način da se umanji zarada ove firme, a time i "Mobtela" koji ima pravo na 60 odsto profita, čućete u sutrašnjim vestima B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: