Sve više šumokradica

Prema informacijama šumskog gazdinstva "Toplica" iz Kuršumlije, naoružani Albanci često seku drva.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2005.

16:48

Default images

Osim toga, prema informacijama tog centra, na administrativnoj granici Srbije sa Kosovom na teritoriju kuršumlijske opštine, Albanci sa Kosova vrše i oružane napade. U proteklih nekoliko godina, bespravnom sečom šume ovoj opštini je pričinjena ogromna šteta.

Posledji upad nauružanih Albanaca sa Kosova je registrovan 18. decembra, kada su izvršili oružani napad na radnike gazdinstva "Toplica", javlja dopisnik B92 Ljiljana Danilović.

Prema rečima rukovodioca službe za gazdovanje i planiranje Šumskog gazdinstva ''Toplica'', inžinjera šumarstva Dragoša Pavićevića, Albanci su u proteklih nekoliko godina organizovano prelazili administrativnu granicu na teritoriju kuršumlijske opštine i po nekoliko kilometara i tom prilikom sekli drva i odvozili na teritoriji Kosova i Metohije: ''Imali smo ukupne štete od 10.173 kubika bespravno posečene drvne mase od strane albanskih šumokradica, na površini od 113,74 hektara. Najveći problem je što albanske šumokradice ulaze duboko, čak i po dva i tri kilometara na našu teritoriju.''

Istovremeno, Pavićević ističe da šumsko gazdinstvo "Toplica" nije u mogućnosti da spreči ilegalnu seču šume bez intervencije UNMIK-a na Kosovu , koji, nakon nekoliko sastanka sa predstavnicima "Srbija šume", osim nekoliko hapšenja albanskih šumokradica, nisu preduzeli nikakve druge mere u cilju sprečavanja ilegalne seče šume. Pavićević ističe da Albanci sa Kosova i dalje organizovano i naoružani prelaze administrativnu granicu i, osim što seku drva na teritoriji kuršumlijske opštine, vrše i oružane prepade na one koji im se nađu na putu: ''Zadnji upad većih razmera smo imali 18. decembra 2004, kada je grupa od desetak albanskih šumokradica, naoružanih automatima, ušla u atar sela Rastelica. Tu su praktično izvršili oružani upad, s ciljem da poseku drvnu masu. Na intervenciju dvojice naših radnika oni su na njih izvršili oružani napad, nakon čega su se naši radnici povukli." 

U periodu od 1999. do oktobra 2004, bespravnom sečom drva na teritoriju krušumlijske opštine, pričinjena je šteta u iznosu od oko 3 miliona evra, dok za novembar i decembar 2004, kada su registrovane masovne seče šume od strane albanaca sa Kosova, još uvek nisu izvršene procene nastale štete, javlja Ljiljana Danilović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: