Rupel: Veća uloga OEBS-a na Kosovu

Za vreme slovenačkog predsedavanja OEBS-om jedan od glavnih poslova biće Balkan, a naročito Kosovo.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2005.

14:31

Default images

Kako je izjavio ministar insotranih poslova Slovenije Dimitrij Rupel, OEBS u 2005. treba da igra značajnu ulogu na Kosovu. On je u četvrtak u Beču Stalnom savetu OUBS-a predstavio glavne zadatke i ciljeve slovenačkog predsedavanja tom institucijom i rekao da je Misija OEBS-a na Kosovu najveća misija, na koju ta organizacija troši 20 odsto budžeta.

Uz to, Rupel je ocenio da je na Kosovu moguć napredak i da je možda došao trenutak za početak diskusije o Kosovu. On je rekao da su svi sagovornici među kosovskim albanskim političarim izrazili želju za saradnjom sa kosovskim Srbima, te da su se i tamošnji Srbi pokajali zbog neučešća na izborima. Stav ministra spoljnih poslova SCG Vuka Draškovića je ohrabrujući, rekao je Rupel, dodajući da je važno pripremiti se za period ocenjivanja standarda na Kosovu.

"U 2005. procena primene Standarda može uticati na odluku o budućem statusu Kosova i zato OEBS u tome mora aktivno učestvovati", rekao je Rupel i naveo kako smatra da OEBS mora aktivno učestvovati u restrukturiranju međunarodnog prisustva i u procenjivanju Standarda na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: