Od petka se letovi JAT-a obustavljaju

Od ponoći piloti JAT-a stupaju u generalni štrajk, najavili su iz Sindikata pilota JAT-a.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2005.

11:09

Default images

Naš zaključak je da sada piloti, bez plate dva meseca, nisu u mogućnosti da bezbedno obave letove, tako da će od četvrtka u ponoć svi letovi biti zaustavljeni, a avioni, koji se nalaze u inostranstvu, vratiće se u zemlju", rekao je Ljupčo Nikodinovski, predsednik štrajkačkog odbora pilota JAT-a.

Vlada Srbije je ispunila samo deo zahteva, ali najvažniji zahtev, koji se tiče toga da piloti nisu primili zarade, uključujući i devizni deo, u poslednja dva meseca, nije ispunjen, ne zna se kada će biti ispunjen niti ima garancija da će biti", kaže Nikodinovski.

Velimir Ilić najavio smenu nekoliko direktora "JAT"-a

Piloti su u četvrtak od 8 do 9 časova održali štrajk upozorenja. Zbog toga su bila odložena sva poletanja aviona domaće avio-kompanije sa aerodroma u Beogradu i Nišu. Predstavnik Štrajkačkog odbora pilota Miomir Prodanović rekao je da će nastavak štrajka, koji je planiran za petak, zavisiti od toga da li će Vlada Srbije ispuniti zahtev pilota za smenu rukovodstva kompanije.

Piloti od Vlade zahtevaju smenjivanje kompletnog rukovodstva i poništenje Pojedinačnog kolektivnog ugovora, ali kažu da je Vlada ispunila samo deo njihovih zahteva.

Slične zahteve Vladi uputio je i sindikat letačkog osoblja, odnosno stjuardi i sjuardese. Predsednik tog sindikata Lazar Radosavljević izjavio je za B92 da će, ako ne budu ispunjeni njihovi zahtevi, letačko osoblje stupiti u generalni štrajk za 10 dana.

"JAT neće leteti ako budemo stupili u štrajk i ako do tada ne bude nađeno rešenje. "Naši zahtevi su, pre svega, da u Vladi Srbije bude određeno da li je to nacionalna kompanija ili ne. Neprimereno je da ne postoje plate, da se ne zna gde su naše pare. Mi tražimo restruktuiranje JAT-a i sistematizaciju jer ne postoji avio-kompanija u svetu gde letačko i kabinsko osoblje nema 15 odsto, onaj minimum slaganja, da bi potpisivali kolektivni ugovor, što je u ovoj situaciji izvazvalo gibanja u JAT-u", kaže on.
Ministar za kapitalne investicije u Vladi Srbije Velimir Ilić odgovorio je pilotima da će sledeće nedelje biti smenjeno nekoliko direktora u "JAT-u". O tome će, kako je naveo, i sami piloti u ponedeljak razgovarati sa premijerom Vojislavom Koštunicom. Ilić nije želeo da kaže o kojim osobama je reč, navodeći da će vladina Komisija zadužena za "JAT", sledeće nedelje saopštiti imena smenjenih direktora. "Nećemo menjati ljude tamo gde nije bilo nekih posebnih problema. Tamo gde je bilo kršenja određenih poslovnika o radu, određenih zakona i tako dalje, doći će do promena", rekao je Ilić.

U toku je sastanak štrajkačkog odbora pilota 'JAT-a', na kome se raspravlja o odgovoru Vlade Srbije na njihove zahteve. Ukoliko na tom sastanku zaključi da nisu ispunjeni njihovi uslovi, piloti će u ponoć početi generalni štrajk. 

Ilić naglašava da su najveći problem "JAT-a" međuljudski odnosi, koje treba da rešava rukovodstvo i sindikati, a ne Vlada. On je objasnio da su se pojedine strukovne organizacije u "Jatu" sukobile oko kolektivnog ugovora, odnosno plata. "Oni nisu u situaciji da sami naprave dogovor kako da raspodele zarađeno. Pomoćićemo i ovo da se razreši. Ako ništa, mi ćemo doneti taj kolektivni ugovor i onda ćemo ga prezentirati i reći-naš stav je da to mora da se usvoji i ovakva će biti raspodela. Mi nemamo drugi modus da se oni dogovore, ako već godinu dana pregovaraju i rešenja nema", rekao je Ilić. 

Zbog štrajka upozorenja pilota "JAT-a" jutros je bilo odloženo šest letova sa beogradskog aerodroma. Putnici koji su se u to vreme našli na aerodromu u proseku su čekali na let nešto više od sat vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: