Ukinuta presuda Cvjetanu

Rešenjem Vrhovnog suda Srbije ukinuta je presuda Saši Cvjetanu, osuđenom na 20 godina zbog ratnog zločina.

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2005.

16:49

Default images

Cvjetan je, kao pripadnik Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije "Škorpioni", marta prošle godine osuđen pred Okružnim sudom u Beogradu na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom. Vrhovni sud je 22. decembra 2004. uvažio žalbe okrivljenog Cvjetana i njegovih branilaca, a istim rešenjem mu je produžen pritvor koji može da traje najduže dva meseca.

Ukidanje prvostepene presude Okružnog suda u Beogradu znači da se predmet vraća ovom sudu na ponovno suđenje, pred istim većem kojim će predsedavati Biljana Sinanović, sudija koja je sudila u prvom stepenu. Portparol Veća za ratne zločine Sonja Prostran objašnjava zašto se pretres neće održavati pred Većem za ratne zločine: "Prelaznim i završnim odredbama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku protiv učinilaca ratnih zločina propisano je da će svi postupci, za koje je optužnica stupila na pravnu snagu, biti okončani pred onim sudovima pred kojima su i započeti. Kako je u konkretnom predmetu optužnica stupila na snagu pre donošenja navedenog zakona, te prelazne i završne odredbe važe i za taj predmet i zato će se taj postupak i u ponovnom suđenju voditi pred prvostepenim krivičnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu."

Strankama u postupku dostavljeno je rešenje Vrhovnog suda Srbije, a novi glavni pretres biće zakazan naknadno, saznaje se u Okružnom sudu.

Advokat Saše Cvjetana, Đorđe Kalanj, kaže da je očekivao ovakvu odluku Vrhovnog suda i da je važno da se utvrdi da li je za ubistvo 14 žena i dece i teško ranjavanje petoro dece u Podujevu marta 1999, kriv Saša Cvjetan. Kalanj dodaje da očekuje da prvostepeni sud izvede sve dokaze koje je naložio Vrhovni sud. "Upoznati smo da je prvostepena presuda ukinuta zbog bitnih povreda postupka i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Smatram da je ova odluka zakonita i da je Vrhovni sud pokazao visok stepen nezavisnosti u odlučivanju po žalbama, i mojoj, kao jednog od advokata Saše Cvjetana. Videćemo, konačno, ishod tog postupka, šta će doneti novi dokazi, nove činjenice koje će se utvrđivati, a neko će, kažem sigurno danas, odgovarati za ono što se dogodilo u Podujevu", kaže Kalanj.

Podsećamo da je u obrazloženju odluke Veća kojim je predsedavala sudija Biljana Sinanović, istaknuto da je ubistvo dece "monstruozan zločin", pa je zato izrečena maksimalna kazna. Presuda je doneta na osnovu iskaza albanskih svedoka sa Kosova, bivšeg pripadnika "Škorpiona" Gorana Stoparića, kao i pronađenih materijalnih dokaza. Ovo suđenje započeto je u Prokuplju 2002, a potom nastavljeno u Beogradu.  U prvostepenoj presudi se navodi da je Cvjetan bio među desetak pripadnika "Škorpiona" koji su počinili ovaj zločin. Proširenje optužnice u nadležnosti je Specijalnog tužilaštva za ratne zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: