Nekadašnji policajci kao svedoci

Svedočenjem bivšeg ministra policije, Dušana Mihajlovića, nastavljeno je suđenje za zločin na Ibarskoj magistrali.

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2005.

09:04

Default images

Mihajlović je svedočio u okolnostima pod kojima se susreo sa bivšim načelnikom DB-a‚ Radomirom Markovićem, 31. maja 2001. Mihajlović je rekao da se sa Markovićem sastao na njegov zahtev u jednom od objekata Državne bezbednosti na Banjici "u vezi sa nekim zločinima, koji su nasleđeni od prethodne vlasti".

Posle Mihajlovića svedočio je bivši načelnik DB-a Goran Petrović i njegov tadašnji zamenik Zoran Mijatović. Goran Petrović je potvrdio pred sudskim većem da je on odobrio izdavanje putnih isprava i ličnih karata sa lažnim identitetom kao i finansijske nadoknade porodicama Nenada Bujoševića i Nenada Ilića, optuženim da su bili u kamionu kojim su ubijena četvorica funkcionera SPO-a na Ibarskoj magistrali. Iako je pred sudskim većem Okružnog suda u Beogradu Petrović izjavio da je sa tom odlukom bilo upoznato nekoliko najviših funkcionera policije, bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović, koji je danas svedočio pre njega, tvrdi da o tome ništa nije znao.

I Dušan Mihajlović i Goran Petrović ostali su pri stavu koji su izrekli na prethodnom suđenju optuženima za zločin na Ibarskoj magistrali, da je njihov sastanak sa nekadašnjim načelnikom državne bezbednosti, a tada pritvorenikom Radetom Markovićem, održan na insistiranje Markovića, koji je želeo da im saopšti važne informacije. Taj sastanak održan je 31. maja 2001. godine u kući u krugu Instituta za bezbednost na Banjici.

Iako je, prema njihovom svedočenju Marković tada insistirao na tome da je nevin za događaj od 3. oktobra 1999. godine za koji je optužen, i jedan i drugi svedok izjavili su da mu nisu nudili nikave privilegije u zamenu za svedočenje da je Slobodan Milošević naredio atentat na Ibarskoj magistrali.

Interesantno je i da je ostatak tog sastanka sa Markovićem ovoga puta Mihajlović opisao kao protokolaran uz večeru, što je po njegovim rečima značilo da se pretvorio u privatni i prijateljski razgovor o ličnim i svakodnevnim stvarima. Iako mu je Marković predočio da operativac DB-a Zoran Stijović, koji ga je saslušavao, nije potvrdio njegove navode da je Marković tražio taj sastanak, bivši ministar policije rekao je da veruje svojim nabližim saradnicima koji su ga obavestili o Markovićevoj inicijativi.

Gotovo identičan iskaz ponovio je i Goran Petrović. On je rekao da su za taj sastanak dozvolu od istražnog sudije dobili njegov tadašnji zamenik Zoran Mijatović i šef kabineta Borislav Galić.
Goran Petroviæ dolazi na suðenje
Petrović kaže i da su za realizaciju novih identiteta porodicama Bujošević i Ilić bili zaduženi Milored Ulemek Legija i Vladimir Đurica. Na Petrovićevo oblazloženje da je takvu odluku doneo zbog brige za mlade kolege iz DB-a koji su priznali zločine optuženi Ulemek, Bujošević i Marković regovali su podrugljivim smehom. Branioci optuženih najavljuju da će tražiti da o tome svedoči i nekadašnji načelnik Resora javne bezbednosti Sreten Lukić. Advokat Toma Fila kaže da se mora utvrditi da li je Državna bezbednost prekšila svoja ovlašćenja ili je Goran Petrović izigravao "dobrog samarićanina" u celoj priči.

Suđenje će biti nastavljeno 7. februara kada bi trebalo da Goran Petrović zavši iskaz. Najzanimljiviji svedok o ovom delu slučaja Ibarska magistrala biće Zoran Mijatović, bivši zamenik načenika RDB-a, koji je prema kazivanjima svedoka i odbrane bio najupućeniji u pregovore sa Markovićem Bujoševićem i Ilićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: