Suđenje Ljimaju: Svedok ruski novinar

Ruski novinar Oleg Safjulin opisao je kako je 1998. albanska paravojska nakratko zarobila njega i dvojicu kolega.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2004.

19:35

Default images

Safjulin, tada dopisnik ruske državne televizije, rekao je da je 20. jula 1998. sa snimateljem i toncem krenuo automobilom iz Prištine na teritoriju pod kontrolom OVK u nameri da napravi prilog. S njima je bio i prištinski profesor ruskog jezika Šaban Hoti koga su unajmili kao prevodioca.

Prema optužnici protiv Ljimaja, Baljaja i Muslijua, Hoti je ubijen u improvizovanom logoru u Lapušniku.

Nakon što je prošla kroz punkt srpske policije u selu Komorane, ruska ekipa je produžila ka Lapušniku, ali je pre ulaza u selo naišla na barikadu OVK. Naoružanim i disciplinovanim vojnicima i civilima objasnili su svoje namere, ali im je naloženo da se vrate, a kada to nisu odmah učinili zarobljeni su i posle više zaustavljanja odvedeni u jednu kuću u Lapušniku, rekao je Safjulin. Po njegovim rečima, Hoti je odmah odvojen, a pripadnici OVK su im rekli da se on lažno predstavljao, da radi za srpsku policiju i da će morati da dokaže lojalnost Albancima ili će biti ubijen.

Safjulin je posvedočio i da ih je u kući u Lapušniku ispitivao komandant OVK, a prevodio je Hoti koji je već bio prebijen i vidno uplašen. "Imao je otok na licu, odeća mu je bila krvava i sav se tresao", kazao je on i precizirao da je Hoti odveden po završetku ispitivanja.

Kada je pao mrak, trojica ruskih novinara odvedeni su sa povezima na jedno polje, pripadnici OVK su iza njih ponovo repetirali oružje, ali je zatim došao zapovednik koji ih je ispitivao, vratio im automobil i opremu i oslobodio ih.

Fatmiru Ljimaju, Isaku Muslijuu i Haradinu Baljaju sudi se za ubistvo 22 srpska i albanska civila, te nezakonito pritvaranje i mučenje u logoru Lapušnik, od maja do jula 1998.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: