Deca i znanje

Funkcionalno znjanje, koje su petnaestogodišnjaci stekli u školama u Srbiji, na najnižem je nivou u Evropi.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2004.

18:15

Default images

To je pokazalo istraživanje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, koje je obuhvatilo procenu znanja u 40 zemalja sveta. Ove godine prvi put je obuhvaćena i Srbija.

Sve zemlje su učestvovale dobrovoljno, a među njima su usalglašeni standardi o tome šta se smatra dobrim rezultatima, stim da je uzorak je uzet tako da dobijeni rezultati prikazuju sliku prosečnog znanja petnaestogodišnjaka na nivou države. Za ministra prosvete Slobodana Vuksanovića, međutim, ovi rezultati nisu naročito značajni. "Ako je ideja bila da se jadna anketa napravi tako što će se anketirati deca iz, statistički, najslabijih odelenja, po uspehu i ocenama, da bi se pokazalo da naš obrazovni sistem nije dobar, onda je taj projekat propao. Mislim da to istaživanje, što se mene tiče, nema neki naročit značaj", kaže Vuksanović.

Nenad Havelka, profesor socijalne psihologije, na Filozofskom fakultetu, kaže za B92 da zanemarivanje ovakvih podataka ne može doneti ništa dobro: "Iste su posledice kao kada vi odbacite neke informacije koje su vam dragocene, bilo za preživljavanje, bilo za poslovni uspeh, ili za bilo kakvu važnu stvar. Odbacite informacije, nećete da mislite na to, tome ne verujete i ostajete na onome na čemu ste."

Vuksanović ocenjuje da rezultati istraživanja i nisu mogli biti drugačiji, jer su deca od ’90-tih, do danas, stalno živela u vanrednim okolnostima, ali da uzrok lošeg rezultata nije obrazovni sistem: "Pošto ova zemlja, hvala bogu, ima svetske šampione u matematici, fizici, hemiji, muzici i u svim drugim oblastima i pošto ima međunarodno priznate učitelje, profesore i vaspitače svih profila, ja mogu da kažem da je naš školski sistem dobar i da imamo odlične kadrove."

Profesor Havelka, sa druge strane, kaže da rezultati ovog istraživanja govore upravo o kvalitetu sistema osnovnog obrazovanja i ona nude obilje podataka baš onima koji donose odluke o obrazovnoj politici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: