Nagodba za Delalića

Tužilašitvo u Sarajevu sklopilo je sporazum s Rasimom Delalićem, optuženim za ubistvo srpskog svata 1992.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2004.

17:47

Default images

Portparol Kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu Oleg Čavka, u izjavi za B92, potvrdio je da je to Tužilaštvo sklopilo sporazum sa Delalićem, zvanim Ćela, kojeg je, inače, u utorak optužilo za ubistvo Nikole Gardovića marta 1992. na Baščaršiji. Čavka navodi da u slučaju ovog predmeta Tužilaštvo nije predložilo meru pritvora za osumnjičenog Delalića, već izricanje mere jemstva u iznosu od 360.000 konvertibilnih maraka.

Sporazum između Delalića i Tužilaštva tiče se njegovog svedočenja u nekim drugim predmetima, navodi Čavka i kaže da Tužilaštvo smatra da je malo verovatna mogućnost da Delalić pobegne nakon izlaska iz Centralnog zatvora u Sarajevu gde sada izdržava šestomesečnu kaznu. On ističe da se ubistvo Gardovića dogodilo uoči samog početka rata u Sarajevu i navodi da je prethodna tužilačka struktura odustala od krivičnog gonjenja Ramiza Delalića zbog nedostatka dokaza: «Mislim da je relativno veliki rezultat da smo u ovom predmetu uopšte došli do optužnice. Samo podizanje optužnice podrazumeva da mi imamo veoma jake dokaze. Mi smo ipak, uspeli doći do svih svjedoka, a posebno lica koja su učestvovala u tim svatovima i u stvari, ovaj predmet se i zasniva na iskazima svjedoka. Što se tiče ostalih dokaza, o tome će odlučiti sud."   

Bivši sudija porotnik Višeg vojnog suda u Sarajevu Marko Mikerević smatra da je Ramiz Delalić, Ćelo, za "nagradu" za ubistvo Nikole Gardovića, postavljen za komandanta 9. muslimanske brdske brigade. Mikerević za B92 kaže da će on lično tražiti da se Delalić optuži za ratni zločin nad srpskim civilima na sarajevskim Kazanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: