Promena retorike o Hagu

Posle povratka iz posete BiH, predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se bez saradnje s Hagom u pitanje dovodi RS i razvoj Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2004.

17:34

Default images

Analitičarka iz Banja Luke Tanja Topić, kaže za B92 da je do očigledne promene retorike u odnosu prema Hagu, pre svega, došlo zbog pritiska međunarodne zajednice. Ona je ipak smatra ispraznom i upozorava na dosadašnje ponašanje političara i institucija u Republici Srpskoj.

"Teško može da se očekuje da će se ta retorika pretvoriti u konkretna dela hapšenja haških optuženika pre svega zbog kriminalizovane strukture koja štiti begunce", kaže ona.

"Stvorena je jedna posebna struktura oko Karadžića, koja raspolaže velikim finansijskim sredstvima, ali i obavještajnim mehanizmima, tako da se ta struktura, na neki način, otrgla kontroli.  Smjena koja se desila, odnosila se na smjenu direktora Radomira Njeguša. Međutim, sve revizije koje su do sada postojale, čak i one zvanične, pokazale su, zapravo, da je Ministarstvo unutrašnjih poslova jedna jako kriminalizovana organizacija i teško je pretpostaviti da se smjenom jednog čovjeka može otkloniti sav kriminal i korupcija koji se nalaze u toj organizaciji", kaže Tanja Topić.

General Vojske Republike Srpske Dragan Marčetić, veruje da će Boris Tadić uspeti da ubedi Srbe da se oslobode, kako kaže, balasta haških optuženika. Marčetić se takođe slaže da je MUP RS bio bastion koji je štitio optuženike, ali veruje da je nedavnim promenama na vrhu policije u Republici Srpskoj načinjen pomak: «Upravo zbog toga što je MUP RS, po mojim procenama i saznanjima, bio jedan bastion koji je štitio haške optuženike, i dan danas taj MUP nije čist. Ja mislim da će Darko Matijašević, koji je naš čovjek iz vojske i to je opšte poznata stvar, imati velikih otpora u MUP-u, upravo oko onoga što želi da sprovede."

General Marčetić iznosi svoje uverenje da je premalo haških optuženika da bi nanosili štetu milionima stanovnika Srbije i Republike Srpske i smatra da će inicijativa Borisa Tadića i njegovih istimišljenika u republici Srpskoj ipak uridti plodiom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: