Stanišić i Simatović stigli u Beograd

Jovica Stanišić i Franko Simatović, koje je Žalbeno veće haškog suda privremeno pustilo, stigli su iz Haga u Beograd.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2004.

15:01

Default images

To je potvrdio ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Zoran Lončar. On je rekao da je za njihovo preuzimanje i dalji boravak odgovorna nadležna služba MUP-a Srbije. Stanišić i Simatović će vreme do početka suđenja provesti pod posebnim uslovima, o kojima za B92 govori advokat Franka Simatovića Zoran Jovanović.

"Počev od toga da mora biti na adresi koja je naznačena u predhodnom postupku, Simatović, čiji sam dvokat, ne sme napuštati Beograd i Srbiju, ne sme davati izjave medijima, ne sme komunicirati i ni na koji način ugrožavati osobe koja mogu imati status svedoka u postupku pred Tribunalom. On mora dozvoliti sve nenajavljene posete i provere predstavnika Ministarstva pravde, koje se, prema odluci Pretresnog veća, javlja kao garant odluke o privremenom puštanju", kaže Jovanović.

Dva nekada čelna čoveka Državne bezbednosti Srbije uhapšena su tokom akcije "Sablja", a ubrzo potom prebačeni u Hag. Pošto je država njihov odlazak u Hag tretirala kao predaju, ministar pravde u Vladi Srbije Zoran Stojković pružio je garancije pred Tribunalom za puštanje Simatovića i Stanišića na slobodu do početka suđenja.

Bivšeg načelnika DB-a Jovicu Stanišića i prvog komandanta Crvenih beretki Franka Simatovića haška optužnica tereti za zločine u Hrvatskoj i Bosni.

Hag pogrešio oko Simatovića i Stanišića

Predsednik Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da privremeno puštanje iz haškog pritvora Franka Simatovića i Jovice Stanišića, ozbiljno ugrožava suđenja za ubistva Zorana Đinđića, Ivana Stambolića i ostale slične procese.

"Povratak Simatovića i Stanišića u Srbiju će itekako poremetiti i ono malo što je do sada postignuto u tim procesima. Imamo informacije da je postupak zastrašivanja svedoka počeo. Zastrašivači svedoka se nalaze po ministarstvima, policiji i vojsci", rekla je Kandić u četvrtak.

Ona, međutim, nije precizirala o kakvim se informacijama radi, ko su konkretno zastrašivači i na koje svedoke vrše pritisak.

Kandić je ocenila da je Haški tribunal "učinio neverovatnu grešku, kojom je ojačao antihaški lobi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: