Akademik Popov o Velikoj Srbiji

U nastavku suđenja bivšem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću u četvrtak je svedočio Čedomir Popov.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2004.

12:46

Default images

Popov je akademik i profesor Univerziteta u Novom Sadu i govorio je o istorijskom konceptu teze o Velikoj Srbiji. Po oceni Popova, eksperta za istoriju Evrope od XVIII veka, tu tezu je lansirala Austro-Ugarska želeći da spreči ujedinjenje Srba iz Srbije, Austro-Ugarske i Otomanskog carstva.

Tezu Beča, prema rečima svedoka, podržavale su, s vremena na vreme, i druge velike sile, kao što su Velika Britanija, u strahu da bi ujedinjena srpska država mogla postati značajno uporište Rusije na Balkanu, ali i Francuska, Italija i katolička crkva. Pritisak je smanjen tek posle Berlinskog kongresa, 1878, kada je Srbiji priznato pravo nezavisne države.

Popov je izjavio da je "Načertanije" Ilije Garašanina, koje je u izveštaju eksperta za istoriju Tužilaštva ocenjeno kao velikosprski nacionalistički projekat, bio nacionalni program Srbije. "Dokument nije velikosrpski jer predviđa objedinjavanje samo teritorija na kojima su Srbi u većini ili apsolutnoj većini", izjavio je Popov. "Podrazumevao je ujedinjenje Srbije, Crne Gore, koja je, do Prvog svetskog rata, sebe smatrala najsrpskijom od svih sprskih zemalja, dela Bosne i Stare Srbije, odnosno Raške i Kosova i Metohije", objasnio je Popov.

On ocenjuje da srpska politika nije bila otperećena velikosrpskim planovima. "Nikada. Stalno je drhtala da sačuva ono što je stečeno 1878. U društvu je ponekad bilo usijanih glava, kao u svakoj naciji, koje su govorile i o obnovi Dušanovog carstva. Jedini stvaran pokret za stvaranje Velike Srbije nastao je u vreme Aneksione krize 1908, iz kojeg se izdvojila tajna organizacija 'Crna ruka', koja je zagovarala tezu o Velikoj Srbiji", kaže Popov. 

Popov je rekao da su Nikola Pašić i regent Aleksandar, tek posle Prvog svetskog rata, uspeli da uguše taj pokret, što nije bilo lako pošto ga je činilo oko 500 oficira.

Zbog problema s prenosnom tehnikom, TV B92 u četvrtak nije prenosio suđenje u kontinuitetu, ali će kompletan snimak svedočenja Popova biti emitovan naknadno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: