Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Samo devet zemalja je ratifikovalo Konvenciju o korupciji. SCG ju je potpisala, ali je nije ratifikovala.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2004.

11:55

Default images

U odnosu na pre tri godine korupcija u Srbiji dvostruko je manja, ali je i dalje ima tri puta više nego, recimo, u Finskoj. Da ni razvijenije zemlje nisu u potunosti spremne da se suoče sa problemom korupcije svedoči činjenica da je od 110 zemalja potpisnica međunarodne konvencije o borbi protiv korupcije, konvenciju ratifikovalo samo devet.

Da bi Konvencija stupila na snagu, potrebno je da je ratifikuje 30 zemlja. Srbija je potpisla Konvenciju, ali je nije ratifikovala.

Povodom međunarodnog dana borbe protiv korupcije iz Ministrastva pravde najavaljeno je da će tekst Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije biti upućen u skupštinsku proceduru do sredine januara. 

Predsednik Saveta za borbu protiv korupcije, Verica Barać, kaže da je obim korupcije u Srbiji takav da zahteva ne samo savetodavno telo, kakvo je savet, već i telo koje će imati šira ovlašćenja i nadležnosti. Ona smatra da nije dovoljno da se zakoni, poput zakona o sprečavanju sukoba interesa i o dostupnosti informacija donose, već da se i sprovode u praksi: "Srbija ima vrstu dominantne korupcije koja u suštini ne dozvoljava stvaranje institucija pravne i odgovorne države. S druge strane, ona tela koja postoje, a to su sud, Komisija za hartije od vrednsti ili Komisija za prava ponuđača, bivaju ukinuta u trenutku kada se ne dopadaju izvršnoj vlasti", kaže ona.

Predsednik "Transparentnosti Srbija", Vladimir Goati, kaže da istraživanja te nevladine organizacije pokazuju da korupcija nije posledica ekonomske nerazvijenosti, već je njen uzrok. Goati ocenjuje da je u Srbiji, u protekle tri godine, postignut odredjeni napredak u borbi protiv te društvene pojave.

Kao pozitivan primer borbe protiv korupcije Savetnik stalnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Srbiji i Crnoj Gori, Nikolas Herkules, navodi pozitivan primer uvođenja fiskalnih kasa: "Kao što smo čuli, određeni pomak je učinjen, na primer uvođenjem fiskalnih kasa u prodavnice. Kada  kupujem novine svaki dan prodavačica insistira da uzmem račun i čak viče na mene ukoliko to ne uradim. To su one promene koje ja, kao stranac, primećujem".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: