Shefer: Puna podrška Jesenu Petersenu

NATO traži od Haradinaja i njegovih pristalica da se "odgovorno ponašaju" ako Haradinaj bude optužen pred Haškim sudom.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2004.

08:35

Default images

To je novinarima rekao generalni sekretar NATO-a, Jap de Hop Shefer, dodajući da su se svi ministri inostranih poslova severnoatlantske alijanse u potpunosti složili oko ocene da se na Kosovu odvija "krhak, veoma težak politički proces" i da zato "nivo trupa KFOR-a mora apsolutno biti održan".

Po rečima generalnog sekretara NATO, "drugi važan elemenat u raspravi je bila snažna podrška specijalnom izaslaniku generalnog sekretara UN Serenu Jesenu Petersenu".

Ministri inostranih poslova NATO su, dodao je Shefer, uputili "poruku vladi Kosova da je apsolutno nužno dalje pospešiti politiku standarda" i da je "apsolutno neophodno da se premijer Haradinaj i njegovi sledbenici ponašaju odgovorno, ako Haradinaj bude optužen" pred haškim sudom.

Ministri su od "svih kosovskih zajednica zatražili da učestvuju u radu institucija, a od prelazne samouprave na Kosovu da ostvare konkretan napredak u ostvarivanju utvrđenih standarda. U saopštenju šefova diplomatija zemalja NATO-a, podvlači se da će taj napredak biti razmotren iduće godine.

Američki državni sekretar Kolin Pauel je na konferenciji za novinare naglasio da će 2005. godina na Kosovu biti "presudna", i stavio do znanja da će NATO tamo zadržati "moćne snage".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: