Biografija iz indeksa

Izvor: Sandra Dimitrijeviæ

Sreda, 17.11.2004.

12:26

Default images

Mnogo je slavnih koji nisu postali ono za šta su se školovali

Šta povezuje Mlađana Dinkića, Alisu Marić, Dejana Cukića i Miroljuba Labusa? Muzika, šah, politika? Ništa od toga, već – indeks Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Eto čega se sve studenti neće dosetiti: pa i da na svom sajtu postave listu poznatih ličnosti ali sa specifičnim naglaskom u njihovim biografijama – na indeksu. Branislava Gajić, koordinator akademskog sajta „Infostud” kaže da su smatrali da će njihove mlade kolege, a tu pre svega misli na maturante srednjih škola, rado pročitati koja su izvorna zanimanja nekih javnih ličnosti, jer ih možda baš to opredeli (ili odbije) za budući profesionalni put.

– Mnogi će se sigurno iznenaditi kada saznaju recimo da je Đorđe Balašević diplomirao geografiju na novosadskom Prirodno-matematičkom fakultetu ili da je čuvena modna kreatorka Verica Rakočević stekla diplomu na Višoj defektološkoj školi i to na smeru za maloletničku delinkvenciju – kaže Branislava Gajić.

Na naše pitanje da li su prilikom sastavljanja ovih stranica koristili arhive visokoškolskih institucija, Branislava odgovara da bi to bio gotovo nemoguć put i da su se služili Internetom, knjigama tipa „Ko je ko u Srbiji”, zvaničnim biografijama...

A biografije kažu da je karikaturista Predrag Koraksić Koraks studirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Diplomu Bogoslovskog fakulteta imaju Amfilohije Radović (Radović Risto, studirao i na Filozofskom fakultetu u Beogradu), Petar Lukić i naravno – patrijarh Pavle. Miodrag Petrović Čkalja je studirao veterinu, dok je vaterpolista Aleksandar Šoštar, vlasnik indeksa Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Vladeta Jerotić, neuropsihijatar i književnik, diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a njegov kolega je i omiljeno tv lice – Jovan Marić.

Spisak studenata beogradskog Pravnog fakulteta je poduži, a zainteresovanom oku ne može da promakne da su nekadašnji akademci u jednom trenutku počastvovali našu političku scenu kao ministri i predsednici. U zdanju na Bulevaru kralja Aleksandra, nekadašnjeg Bulevara revolucije, tako su akademski stasavali dr Vladan Batić, dr Vojin Dimitrijević, Vuk Drašković, Duška Jovanić, dr Vojislav Koštunica, Dušan Mihajlović, Radomir Lukić, dr Kosta Čavoški, , Ivan Stambolić, Toma Fila, Milan Milutinović, Darko Ribnikar...

A kad smo već kod bivših predsednika, zanimljivo je da je Zoran Lilić diplomirao na Tehnološko-metalurškom fakultetu.

Lista je podugačka i na Fakultetu političkih nauka, gde su diplomirali, ili samo studirali: Mirjana Bobić Mojsilović, Vanja Bulić, Ivica Dačić, Gordana Suša, Aleksandar Tijanić, Slavko Ćuruvija...

Brucoši Filozofskog fakulteta u Beogradu svojevremeno su bili i Mira Adanja, Neda Arnerić (diplomirala istoriju umetnosti), Desanka Beba Lončar (studirala romanistiku), Desanka Maksimović, Dragoljub Mićunović, Borislav Pekić (studirao eksperimentalnu psihologiju), Vasko Popa, Isidora Sekulić, Boris Tadić, Miloš Crnjanski, Jovan Ćirilov...

Preko Studentskog trga šetali su brucoši Filološkog fakulteta Mira Alečković, Momčilo Bajagić Bajaga (studirao jugoslovensku i svetsku književnost), Svetislav Basara, Matija Bećković (studirao jugoslovensku i opštu književnost), Bojana Lekić, Ljubivoje Ršumović, pevačica Tanja Jovićević (studirala italijanski i engleski jezik).

Za mlađe generacije, iznenađenja ima i na Univerzitetu umetnosti. Tako su indeks Fakulteta dramskih umetnosti imali Olja Bećković (diplomirala glumu), Milan Delčić Delča (diplomirao dramaturgiju), Čeda Jovanović (ima istu diplomu kao i Delča), Isidora Bjelica (ima istu diplomu kao i Čeda)… Tu je, naravno, i plejada poznatih glumaca kao što su Svetlana Bojković, Dragan Bjelogrlić, Branislav Lečić, Mirjana Karanović, a Srđan Todorović je imao i indeks Tehnološkog fakulteta u Beogradu.

Na Fakultetu likovne umetnosti bili su Olja Ivanjicki i Momo Kapor, dok je pokojni Mihajlo Bata Paskaljević diplomirao na Fakultetu pozorišni odsek muzičke umetnosti, ali je imao i indeks Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Na Akademiju u Novom Sadu, u klasi profesora Radeta Šerbedžije diplomirala je Branka Katić, dok pevačica Aleksandra Radović još ima indeks muzičke akademije.

Nenad Čanak je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu. Robert Čoban, novinar i izdavač, studirao je prava u vojvođanskoj prestonici, a njegov vredniji kolega bio je Momčilo Grubač koji je i doktorirao.

Zanimljivo je bilo zaviriti i u arhive viših škola. Aleksandar Saša Đorđević je završio Višu ekonomsku školu u Beogradu, Vladimir Arsenijević ima diplomu Više kuvarske škole, a David Albahari je diplomirao engleski jezik i književnost na Višoj pedagoškoj. Višu trenersku školu su završili Željko Obradović i Dragan Džajić. Velibor Miljković – Toni Montano, studirao je na Višoj turističkoj školi, dok je Zorica Brunclik upisala Višu pedagošku školu.

Ovaj akademski sajt, prema rečima Branislave Gajić, ima više od 150.000 poseta mesečno. Zato, pažljivo kada birate profesiju. Jer, možda za desetak godina baš vašu biografiju (sa osmehom) čitaju neki novi klinci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: