SAD teraju nacistu

Izvor: FoNet

Subota, 09.10.2004.

13:58

Default images

Američke vlasti žele da Antonu Gejseru (79), penzioneru hrvatskog porekla, oduzmu državljanstvo SAD i proteraju ga.

Prema tvrdnjama vlasti, Gejser je od januara do novembra 1943. bio čuvar u logoru Zahsenhauzen, kod Berlina. Gejser je priznao da je bio stražar u logoru, ali zato što je, kako tvrdi, bio primoran da postane pripadnik SS bataljona. U izjavi upućenoj sudu u Pitsburgu, Gejser navodi da je, kao sedamnaestogodišnji radnik na seoskom imanju u okupiranoj Jugoslaviji, mobilisan 1942. i da je naređenja izvršavao u strahu od smrti.

Gejser ne poriče činjenicu da su strašni i okrutni zločini počinjeni u logoru, ali tvrdi da nije kriv za ta nedela. U SAD je Gejser sa suprugom i dvoje dece emigrirao iz Austrije 1956. godine, a američko državljanstvo je dobio 1962. Američko Ministarstvo pravde tvrdi da je u zemlju ušao nezakonito, pošto je nacistički SS bio pokret koji je na SAD gledao kao na neprijatelja. Vlasti tvrde da je Gejser prilikom popunjavanja useljeničke vize lagao o svom učešću u SS jedinicama.

Gejser je 131. osoba koju je Odeljenje za specijalne istrage Ministarstva pravde optužilo za pripadnost nacističkim jedinicama. To odeljenje je 1979. godine oformio tadašnji američki predsednik Džimi Karter, sa zadatkom da pronađe naciste koji su se uselili u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: