"Povlačenje tužbe – akt dobre volje"

Izvor: B92

Nedelja, 22.08.2004.

17:47

Default images

Skupština Srbije će razmatrati predlog rezolucije kojom bi se zabranilo odustajanje od tužbe SRJ protiv NATO.

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković zakazao je za utorak vanrednu sednicu, na zahtev poslanika SRS i SPS, a u međuvremenu je Vlada Srbije ocenila da Skupština Srbije nije nadležna za donošenje predložene rezolucije.

Profesor međunarodnog prava i šef pravnog tima Ministarstva spoljnih poslova Radoslav Stojanović kaže da je taj zahtev čisto političke prirode i da, ni u slučaju usvajanja, rezolucija ne bi imala obavezujući karakter za državne organe. Stojanović upozorava i da će Srbija svakako izgubiti taj spor, a da bi povlačenje tužbe bio akt dobre volje prema zemljama sa kojima želimo da se integrišemo u međunarodnim institucijama.

Pred najavljenu skupštinsku sednicu, predsednik Pravnog saveta Ministarstva inostranih poslova Radoslav Stojanović izneće u ponedeljak, pred spoljnopolitičkim odborom Skupštine Srbije, argumente zašto ne bi trebalo rapravljati o rezoluciji koju predlažu SPS i SRS. On kaže da rezolucija o zabrani povlačenja tužbe protiv NATO-a, i ako bi bila usvojena u parlamentu ne bi u daljim razgovorima obavezivala ček ni Vladu Srbije.

"Rezolucija, kao dokument koji usvaja Skupština, nema pravnu snagu obaveznosti, kao što ima zakon ili neka druga odluka Skupštine Srbije, već je to više jedan politički dokument koji, na neki način, politički obavezuje, ali joj se ne može negirati svaki značaj u političkom organizovanju, pogotovu što je Predlog rezolucije takav da se u njemu kaže da će, ako neko to uradi, biti najveći izdajnik srpskog naroda i tako dalje", kaže Stojanović.

Radikali, inače, u vreme podnošenja tužbe nisu tražili da se o njoj izjasni Skupština, iako su bili u vlasti, a prema Ustavu tadašnje SR Jugoslavije, Srpski prlament je morao da bude pitan za svaki međunarodni akt. Stojanović podseća da je tužba pisana rečnikom režima Slobodana Miloševića i da je i to jedan od razloga što SCG u tom sporu ne bi mogla da pobedi.

"Prećutkuje se da mi tužimo Francusku, Englesku, naše stare prijatelje, da su prema nama hteli da učine najveći zločin savremene civilizacije – genocid. Ja sam pre toga objasnio da mi to ne možemo da dobijemo, jer ne možemo dokazati da su te države imale nameru da unište srpski narod, što bi bio zločin genocida. Kako ćemo mi da se branimo onda od bosanske tužbe za genocid, ako mi optužujemo NATO zemlje da su bombardovanjem izvršile genocid", kaže Stojanović.

Zahtev da tužbe povučemo već su na najvišem nivou izrazili predstavnici SAD-a, NATO-a, pa i Evrope, a Stojanović objašnjava da bi tim aktom dobre volje Srbija i Crna Gora mogle da dobiju i više od naklonosti međunarodne zajednice. Tužbu protiv zemalja NATO-a može da povuče samo Savet ministara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: