Dogovor sa Rusijom oko duga

Izvor: B92

Utorak, 29.06.2004.

17:14

Default images

Mlađan Dinkić je sa svojim ruskim kolegom postigao dogovor o načinu na koji će se dug Ruske federacije vratiti Srbiji.

Srpski ministar finansija kaže da je sa svojim ruskim kolegom, Aleksejem Kudrinom, dogovorio da će se skoro dve trećine od gotovo 300 miliona dolara koliko Rusija duguje Srbiji, iskoristiti za gašenje duga Naftne industrije Srbije prema ruskoj naftnoj kompaniji Gazprom.

"Ostatak, 100 miliona dolara za rekonstrukciju Hidroelektrane Đerdap i jedan dodatni novac za dovršetak akceleratorske stanice u Vinči, koja treba da proizvodi izotope za rano otkrivanje bolesti, što bi se koristilo u medicini. Na ovaj način, mi smo zatvorili u potpunosti naše potraživanje, a s druge strane, što se tiče duga NIS-a prema Gazpromu, NIS-u će ostati još samo 55 miliona dolara duga", rekao je Dinkić.

Ostatak duga će se iskoristiti kao investicija Gazproma u zajedničko preduzeće ove firme i NIS-a za skladištenje gasa u Banatskom dvoru.

Iako je ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić, pri nedavnoj poseti Rusiji, izjavio kako je sa ruskom stranom dogovoreno da se deo klirinskog duga isplati u opremi i rezervnim delovima za vojna vozila ruske proizvodnje, to neće biti slučaj.

Ministar finansija Srbije Mladjan Dinkić je izjavio da “nema ekonomske logike da se odreknemo mogućnosti da se što veći deo duga NIS-a prema Gazpromu ugasi” i da “nije, na žalost bilo mesta za dodatnu robu”.  “Ovo je optimalan i jedina ekonomski isplativa kombinacija za Srbiju”, komentarisao je Dinkić, za B92, činjenicu da su pre dve nedelje ministar energetike i ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom tvrdili da je dogovoreno sa ruskom stranom da tzv. “prebijanja dugova neće biti” i da će se dug i potraživanje rešavati “odvojeno i u funkciji razvoja”.

Dinkć kaže da bi u slučaju da je za Srbija za potraživanje dobila rusku robu onda bi NIS verovatno trazio novac iz budžeta da isplati dug Gazpromu, kao  da je ovakav dogovor zaista u funkciji razvoja privrede.

Crna Gora će za svoj deo klirinškog potraživanja, koje iznosi 18 miliona dolara, dobiti rusku robu te vrednosti, dogovor je ministra finansija Crne Gore, Igora Lukšića na pregovorima u Rusiji. Najveći deo, 12 miliona dolara, Rusija će isplatiti rekonstrukcijom TE Plevlje, dok će 4 miliona dolara uložiti u izgradnju i obnavljanje vodovonog sistema, naročito dela na primorju.

Za ostatak klirinškog potraživanja Crna Gora će dobiti muzičku i školsku opremu i poljoprivrednu mehanizaciju što će, prema rečima ministra Lukšića, biti zapravo ulaganje u obrazovni i privredni sistem Crne Gore. Portaživanje Crne Gore bi na taj način trebalo da bude zadovoljeno u roku od dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: