Sukob u Jugoremediji

Izvor: B92

Utorak, 29.06.2004.

12:38

Default images

Generalni direktor Jugoremedije jutros je u pratnji privatnog obezbeđenja ušao u upravnu zgradu te fabrike.

Aleksandar Radovanović je, međutim, nakon razgovora sa predsednikom samostalnog sindikata Jugoremedije, načelnikom gradskog SUP-a i načelnikom Srednjebanatskog okruga i pod pritiskom radnika napustio krug fabrike.

U Jugoremediju su u ranim jutarnjim satima preskačući ogradu upali ljudi iz agencije GSP plus. Tom prilikom je povređen jedan od desetak radnika koji su se u tom momentu zatekli u fabrici, izveštava dopisnik B92 Đorđe Vojinović. Električar Savo Đekić kaže da su oni izbacili obezbeđenje iz fabrike, a njega dva puta udarili nogom. Akcionari Jugoremedije bili su ispred kapije od ranog jutra, dok je Radovanović bio u svojoj kancelariji. "Mislim da tu više ne postoji priča jedne strane i druge strane. Činjenica je da fabrika ne radi 40 dana, da je 30 dana u blokadi, činjenica je da preti velika opasnost da fabrika ode u stečaj jer po zakonu, ukoliko je 60 dana u blokadi, Trgovinski sud pokreće postupak za stečaj", rekao je Radovanović.

Sem policije, u Jugoremediju su dolazili i načelnik Srednjebanatskog okruga, Zoran Vučić, kao i predsednik zrenjaninske skupštine Milan Čežek.

Predsednik odbora za privatizaciju, Milko Štimac, izjavio je da će taj odbor na prvoj narednoj sednici razmatrati problem Jugoremedije. Štimac je naveo da je na sastanku koji je održan sa radnicima iz Jugoremedije i predstavnicima antikorupcijskog saveta zaključeno da je zastoj nastao u zrenjaninskom sudu. "Tužbe koje su podneli manjinski akcionari se, po svemu sudeći, drže u fioci", rekao je Štimac dodavši: "Dogovorili smo se da uputimo poziv ministarstvu pravde da zamolimo da se odredi jedan pomoćnik ministra koji će voditi računa o trgovinskim sudovima, pošto oni neposredno dotiču proces privatizacije i podsetiću vas da smo usvojili set preporuka da svi sporovi iz privatizacije moraju da se rešavaju po hitnom postupku, jer dolazi do razvlačenja. Zbog razvlačenja, korupcije u pravosuđu, odugovlačenja, sve se svodi na upotrebu gole sile."

Akcijski fond Srbije doneo je 21. maja rešenje o raskidu kupoprodajnog ugovora koji je potpisan sa makedonskom kompanijom "Jaka." Pozivajući se na to rešenje, radnici Jugoremedije od 21. maja ne dozvoljavaju direktoru Aleksandru Radovanoviću ulazak u fabriku.  Prema tvrdnjama vršioca dužnosti predsednika Trgovinskog suda u Zrenjaninu, Gordane Kocić, taj sud od Akcijskog fonda još nije dobio prijavu za raskid kupoprodajnog ugovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: