Ovčara: Novi svedok saradnik

Izvor: B92

Utorak, 29.06.2004.

11:15

Default images
U nastavku suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari još jedan od 19 optuženih dobio je status svedoka saradnika.

Advokati odbrane su protestovali protiv ovog sudskog rešenja od pre 7 dana, jer ne poseduju spise na osnovu kojih bi mogli da pripreme odbranu. Predsedavajući Specijalnog veća za ratne zločine, sudija Vesko Krstajić, ponudio je da se svedoci saradnici saslušaju van pretresa, tokom leta, i rekao da to nije razlog za zastoj u ovom predmetu.

Opunomoćenik porodica oštećenih, Rajko Danilović, kaže da tužilac ima pravo u celoj fazi procesa da sam obezbedi svedoka saradnika i da okrivljenog prevede u takav status: "Njima ćemo postaviti pitanja i oni će moći da rasvetle ceo slučaj."

Danas su pred Većem za ratne zločine dvojica od 11 novoooptuženih negirala svoje učešće u mučenju i streljanju zarobljenika hrvatskih oružanih snaga koji su položili oružje tadašnjoj JNA. Milan Lančužanin – Kameni, četnički vojvoda i komandant dobrovoljačke jedinice "Leva supoderica", rekao je da je u to vreme bio u Vukovaru na dužnosti kao svaki Srbin patriota. Lančužanin je rekao da je jedinicu formirao u Šidu i doveo dobrovoljce iz Srbije u Vukovar. Mirko Ljuboja govorio je kako ne zna otkud on pred sudom za ovaj zločin, i rekao da su se mnogi hvalili učešćem u Ovčari.

Veronika Druško, kojoj su na Ovčari novembra 1991. ubijeni brat i njegov sin, kaže da je za nju najvažnije da počinioci ovog zločina budu kažnjeni: "Bratu je bila potpuno razbijena lobanja tupim predmetom i imao je mnogo strelnih rana, a bio je teški ranjenik, kao i bratić. Ja sam očekivala da normalni ljudi posle svega toga i posle svih tih godina... Oni se osećaju kao pobjednici... Ubiti 200 ranjenika na takav način... Nikad se nisam ni nadala da će doći do ovog suđenja i ja sam sretna da je došlo do toga da ih vidim barem u lisicama."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: