Nastavak suđenja za Stambolića i Budvu

Izvor: B92

Utorak, 29.06.2004.

09:02

Default images

Suđenje optuženima za ubistvo Stambolića i atentat u Budvi biće nastavljeno 20. septembra.

Takvu odluku, Veće Specijalnog suda je donelo posle zahteva branilaca optuženog bivšeg pripadnika Jedinice za specijalne operacije Leonida Milivojevića da mu se da 30 dana za pripremanje odbrane. Prethodno, zamenik specijalnog tužioca, advokati oštećenih i neki od advokata odbrane ispitivali su optuženog Milorada Ulemeka Legiju.

U prvom delu današnje odbrane, Ulemek je rekao da je iz zemlje otišao sa 15 godina, da je dve godine proveo u Grčkoj i Engleskoj i da se 1985. ili 1986. prijavio u Legiju stranaca, gde je bio sedam godina. U zemlju se vratio 1992. godine, smatrajući da, u trenutku kada je počeo rat na prostoru bivše SFRJ, treba da pomogne svojoj zemlji.

On kaže da je po povratku za njega bila zainteresovana Kontraobaveštajna služba Vojske Jugoslavije, koja mu je predložila da se pridruži vojsci, ali njemu rad u vojsci posle dva meseca nije odgovarao, pa se priključio Srpskoj dobrovoljačkoj gardi Željka Ražnatovića Arkana.

Po odlasku iz Garde 1994. godine, na poziv Jovice Stanišića, Ulemek je stupio u Jedinicu za specijalne operacije, postao njen komandant i dobio čin pukovnika. On dalje kaže da, kada se vratio sa Kosova 1999. godine, dobio naređenje od Radomira Markovića da spremi Desetu grupu, koja je bila stacionirana u bivšoj australijskoj ambasadi, u blizini objekta u kojoj je boravio Slobodan Milošević. Zadatak te grupe bio je da se Milošević zaštiti od eventualnog desanta. Odgovarajući na pitanja Milorad Ulemek rekao je da se u vreme kada je Ivan Stambolić otet nalazio sa porodicom na letovanju u Turskoj i ponovio da je o ubistvu Stambolića i atentatu na Vuka Draškovića razgovarao sa vođom zemunskog klana Dušanom Spasojevićem i da je od njega dobio informacije o tim događajima.

O današnjem svedočenju Ulemeka, advokat porodice Stambolić, Nikola Barović, kaže: "Ulemek ni danas nije naveo nijednu činjenicu, nijednog svedoka koji bi mogao da potvrdi bilo koji deo njegovog iskaza i nije umeo da objasni kontradiktornosti u svom iskazu koji se odnosi na Budvu i na ubistvo Stambolića, nego se i dalje pozivao na ljude koji nisu više živi."

U nastavku glavnog pretresa Sudsko veće odbacilo je zahtev odbrane optuženog Leonida Milivojevića da se on ponovo psihijatrijski pregleda i da se postupak za njega razdvoji, ali mu je omogućilo da se do 20. septembra pripremi za odbranu. Milivojevićev advokat, Viktor Gostiljac, zadovoljan je ovakvom odlukom: "Mislim da je veće donelo ispravnu odluku s obzirom na to da je odbrana Leonida Milivojevića dovedene u nezgodnu situaciju – naš branjenik je bio duševno bolestan 6 meseci, i to ne po našem mišljenju, nego po mišljenju veštaka, a pre tri dana su nam rekli da je on zdrav što je nemoguće da bi se spremila odbrana."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: