Obezbeđen ruski gas do kraja godine

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2004.

16:31

Default images

Isporuka ruskog gasa obezbeđena je do kraja godine.

Ovo je izjavio ministar rudarstva i energetike, Radomir Naumov, koji je sa delegacijom Vlade Srbije u radnoj poseti Moskvi. Umesto aneksa ugovora o isporuci svakog meseca, uskoro će biti potpisan aneks na 6 meseci, dogovoreno je nakon sastanka delegacije Vlade sa ruskim ministrom energetike Vikotorom Hristovim i predstavnicima Gazproma.

Na sastanku ministara energetike Rusije i Srbije dogovoreno je i da se formira mešovito koordinativno telo koje će se baviti koordinisanjem razvoja energetskih sektora dveju zemalja. Rusko ministrastvo energetike je upoznalo srpsku delegaciju sa svojom strategijom razvoja energetike do 2020. i zainteresovno je na srpsku strategiju koje je, prema rečima minista Naumova, u završnoj fazi nastajanja. Ruski Gazprom zainteresovan je i za učešće u izgradnji podzemnog skladišta gasa i gasifikacije Srbije.

Komercijalni dug NIS-a ruskom Gazpromu i klirinški dug Rusije prema Srbiji rešavaće sa odvojeno, odnosno neće biti tzv. prebijanja dugova, dogovoreno je na sastanku ministara za ekonomske odnose sa inostranstvom i energetike, Radomira Naumova i Predraga Bubala sa ruskim ministrom energetike Viktorom Hristovim i predstavnicima Gazproma, prenosi dopisnik B92 iz Moskve, Aleksandra Stojanović Godfroa.

Dugovi će biti rešeni kroz finansiranje različitih projekata i u "funkciji razvoja obe države", izjavio je Predrag Bubalo. Za klirinški dug Rusija može da svojom opremom finansira različite projekte. "Dug NIS-a Gazpromu može se rešiti ili kapitalizacijom firmi ili učestvovanjem u projektima gde će naš ulog biti ono što smi im dužni", izjavio je Predrag Bubalo. Rok za za strategiju rešavanja dugova je pomeren za šest meseci tj. sa početka juna na kraj godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: