Drašković i Solana: Srbi za Evropu

Izvor: Beta

Utorak, 15.06.2004.

16:08

Default images

Drašković i Solana su ocenili da će se srpski narod na predsedničkim izborima opredeliti za budućnost i Evropu.

Ministar inostranih poslova SCG, Vuk Drašković, i visoki predstavnik EU, Havijer Solana, ocenili su, posle "političkog dijaloga SCG-EU" u Luksemburgu, da će se srpski narod na predsedničkim izborima opredeliti za "budućnost i Evropu". "Apsolutno je nepodeljen takav stav Evrope i na srpskom narodu je da izabere", istakao je Drašković.

Šef diplomatije SCG i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost su ukazali na to da će ishod izbora imati posledice koje mogu biti veoma povoljne, ali i nepovoljne. Oni su to izjavili posle sastanka Draškovića sa Solanom i šefovima diplomatije predsedavajuće Irske Brajanom Kouenom, i Holandije Benom Botom i članom Evropske komisije Janezom Potočnikom. Po rečima Draškovića, "svako snosi posledice svoga izbora, pa i srpski narod".

"Srbija ima da bira između puta napred, ka Evropi, ili u prošlost u vreme Miloševića, u vreme mržnje, nestabilnosti, sukoba i međunarodne izolacije... uz nadu da apsolutno srpski narod neće pogrešiti i da neće otići u prošlost, nego će snažno i odlučno zakoračiti ka evropskim perspektivama i budućnosti".

Solana je naglasio da Evropska unija ističe da je od ključne važnosti i  nada se da će odluka srpskih građana u drugom krugu predsedničkih izbora biti da Srbija ide dalje napred ka Evropi. "Mislim da je Srbiji i Crnoj Gori potrebna Evropa, a Evropi je, takođe, potrebna Srbija i Crna Gora. Evropa ne bi bila upotpunjena na Balkanu bez učešća Srbije i Crne Gore. A da bi se to ostvarilo, moramo deliti, imati zajedničke vrednosti, ciljeve i politiku. I to bismo želeli da se ovaploti kroz ishod predsedničkih izbora u Srbiji", podvukao je visoki predstavnik EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: