SAD o trgovini ljudima u SCG

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2004.

09:02

Default images

Srbija i Crna Gora ne ispunjavaju u potpunosti standarde za suzbijanje trgovine ljudima, navodi Stejt department.

U godišnjem izveštaju o suzbijanju trgovine ljudima, koji je predstavio državni sekretar SAD Kolin Pauel, navodi se i da članice državne zajednice ulažu značajne napore da ostvare te standarde.

Reč je o obimnoj analizi trgovine ljudima u 140 zemalja sveta, u kojoj je Crna Gora kritikovana zbog nedovoljno energičnog suzbijanja trgovine ženama i decom. U delu izveštaja koji se odnosi na SCG navodi se da devojke i žene iz SCG bivaju transportovane u inostranstvo radi seksualne eskploatacije, a romska deca prodavana kako bi prosila po drugim zemljama.

SCG je ujedno, prema izveštaju, tranzitna zemlja za devojke i žene koje iz Moldavije, Ukrajine, Rusije i Bugarske bivaju transportovane za Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Albaniju, Bugarsku i zemlje Zapadne Evrope, pre svega Italiju i Nemačku. Takođe se navodi da vlade Srbije i Crne Gore ne sprovode zajedničke aktivnosti na suzbijanju trgovine ljudima, zbog čega je izvršena odvojena analiza aktivnosti dve vlade.

U izveštaju se navodi da je nedovoljan napredak zabeležen posebno u slučaju Crne Gore, koja nije krivično gonila Vladine zvaničnike umešane u trgovinu ljudima, što ima negativan uticaj na žrtve. Kako se kaže, Vlada Crne Gore je pretrpela gubitak poverenja sopstvene i međunarodne javnosti zbog neuspeha suđenja u slučaju Moldavke S.Č. Konstatuje se i da Vlada Crne Gore radi na promenama krivičnog zakona, ali da od 2002. niko od 15 otpuženih za trgovinu ljudima nije osuđen.

Kada je reč o Srbiji, zaključuje se da Vlada i nevladine organizacije dobro sarađuju u borbi protiv trgovine ljudima, ali da žrtve ne prijavljuju slučajeve u dovoljnoj meri zbog nedovoljne zaštite bezbednosti.

U delu koji se odnosi na Kosovo ističe se da je trgovina ljudima značajan problem u Pokrajini, koja je istovremeno polazište, tranzit i odrediše trgovine ženama i decom. Dodaje se da UNMIK sa OEBS, privremenim institucijama samouprave i lokalnim nevladinim organizacijama ulaže napore da reši taj problem, za B92 javlja Helena Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: