Počelo suđenje Ždrnji zbog mučenja

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.06.2004.

18:33

Default images

Pred Županijskim sudom u Vukovaru počela je glavna rasprava u postupku protiv bivšeg pripadnika JNA Milovana Ždrnje.

Ždrnja je optužen da je 1991. u zarobljeničkom logoru u Sremskoj Mitrovici počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Ždrnja je rekao da se ne oseća krivim i i najavio da će odbranu izneti nakon dokaznog postupka.

U optužnici se navodi da je Ždrnja, kao pripadnik Vojne policije JNA "20. novembra 1991. u zarobljeničkom logoru Sremska Mitrovica, kada su u logor uz civile, autobusima dovezeni ranjeni i zarobljeni pripadnici Zbora narodne garde i policije" zlostavljao jednog od zarobljenika, Ivicu Pavića. "Iako je video da je Pavić ranjen u oba stopala i da jedva stoji od iscrpljenosti, prišao mu je i udario ga palicom u potiljak. Nakon toga Pavić je izgubio svest i pao na tlo", navodi se u optužnici. "Kada je Paviću, u nameri da mu pomogne, prišao takođe zarobljeni i ranjeni hrvatski policajac Šimun Karlušić, Ždrlja je prišao i njemu i udario ga palicom u leđa, naredivši mu da stavi ruke na leđa i glavu usmeri prema tlu", piše u opptužnici .

Ivica Pavić danas je, kao svedok, potvrdio navode iz optužnice, rekavši da optuženog Milovana Ždrnju zna još iz vremena pre Domovinskog rata. Pad Vukovara svedok je dočekao kao ranjenik u ratnoj bolnici "Borovo Komerca" u vukovarskoj četvrti Borovo naselje. Nakon što je dogovorena predaja bolnice, Pavić je među srpskim vojnicima, kako je rekao, u krugu "Borovo Komerca" video i optuženog Ždrnju, obučenog u uniformu Vojne policije JNA, kako popisuje branitelje i civile prilikom ulaska u autobuse kojima su odvezeni u Sremsku Mitrovicu. Pavić je na sudu objasnio da nije video ko ga je udario dok je stajao postrojen na pisti, ali je dodao da je od Šimuna Karlušića, koji je takođe bio zarobljenik u Sremskoj Mitrovici, čuo da ga je u potiljak udario Milovan Ždrnja.

Potvrđujući da je Pavića, dok je stajao na pisti, udario upravo optuženi Milovan Ždrnja, svedok Šimun Karlušić rekao je da se ne seća da je optuženog Ždrnju video u autobusu i ga je zapazio tek u Sremskoj Mitrovici. "Video sam Ždrnju kako s desne strane prilazi Paviću i palicom mu zadaje udarac u potiljak, a prethodno mu je opsovao ustašku majku i Tuđmana" rekao je Karlušić, nakon čijeg svedočenja je rapsrava prekinuta,  a nastavak zakazan za sutra.

Optužnica protiv Milovana Ždrnje podignuta je u septembru 2002. Do hapšenja Ždrnja je bio zaposlen kao policajac u Policijskoj upravi vukovarsko-sremskoj, a nakon hapšenja bio je u pritvoru Okružnog zatvora u Osijeku od 18. jula do 7. avgusta 2002. Sada se brani sa slobode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: