Više hiljada ljudi na skupu u Podgorici

Izvor: Beta

Petak, 19.03.2004.

22:47

Default images

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je u petak uveče međunarodnu zajednicu da pomogne da se na Kosovu sačuva "svetska i kulturna baština" i obezbedi poštovanje elementarnih ljudskih prava Srba koji tamo žive. Govoreći pred više hiljada okupljenih građana ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, Amfilohije je rekao da je Kosovo "samo faktički" deo SCG i da zbog toga država ne može da pomogne srpskom narodu koji tamo živi i zaštiti tamošnje "svetinje". "Za ono što je događalo pre 1999. i njihovog dolaska na Kosovo možemo optuživati ovoga ili onoga, ali za ono što se dešava danas odgovornost pred Bogom, istorijim i čovečnstvom snose moćne evropske države, SAD i UN", ocenio je mitropolit.

Amfilohije je kazao da je Kosovo "ispit za celo čovječanstvo i savremenu demokratiju" i izrazio nadu da međunarodna zajendica "neće izgubiti svoj obraz na Kosovu i Metohiji". "Čudi nas da naša braća Amerikanci mogu da brane svoje nacionalne interese na Kosovu i Metohiji, Avganistanu i Iraku, a da mi i naša država nemamo prava da branimo sebe i svoje dostojanstvo na našim vekovnim prostorima", rekao je on i dodao da "to nije logika pravde".

Amfilohije je pozvao pristutne da se mole za "očuvanje svetinja, znakova našeg istorijske zrelosti" i za "ostatatke našeg naroda". On je kazao da se treba pomoliti i za Albance koji, po njegovim rečima, treba da shvate da je bog dao dovoljno prostora za sve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: