NVO zahtevaju prestanak nasilja na Kosovu

Izvor: B92

Petak, 19.03.2004.

21:41

Default images

Organizacije udružene u građansku inicijativu "Solidarnost" zatražile su u petak prestanak svakog oblika nasilja prema srpskom i nealbanskom stanovništvu na Kosovu, zaustavljanje uništavanja imovine i povratak prognanih. Od međunarodne zajednice, Kfora, UNMIK-a i privremenih kosovskih institucija zahteva se da "odgovore obavezama koje su preuzeli i konačno obezbede sigurnost i bezbednost svim građanima Kosova i Metohije, kao i da daju svoj doprinos zaustavljanju zastrašujućeg talasa nasilja i 'humanog' preseljenja Srba i ostalog ugroženog nealbanskog stanovništva", navodi se u saopštenju.

"Solidarnost" poziva građane Srbije da svoju zabrinutost ne izražavaju nasiljem, nego da pokažu istinsku solidarnost sa onima koji i sami trpe nasilje i koji svakodnevno stradaju i da se odlučno usprotive govoru mržnje koji je svakodnevno prisutan u javnosti. Od državnih institucija Srbije zahteva se da zaustave nasilje širom republike, pronađu i kazne vinovnike nasilja i izliva etničke mržnje koji se dešavaju na ulicama gradova u Srbiji.

Organizacije udružene u "Solidarnost" su Otpor, CIP "Humana", Beogradski centar za ljudska prava, Udruženje "Kosovski božur", NVO "Unija", Unija asocijacija interno raseljenih lica, Komitet pravnika za ljudska prava, Forum za etničke odnose i Žene u crnom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: