Stejt dipartment pohvalio držanje Beograda

Izvor: B92

Petak, 19.03.2004.

21:06

Default images

Na konferenciji za novinare Stejt dipartmenta u petak uveče vladalo je veliko zanimanje za problem Kosova, javlja iz Vašingtona dopisnik B92 Helena Đorđević. Govoreći o susretu ministra Svilanovića sa predstavnicima američke adminsitracije, zamenik portparola Adam Ereli potvrdio je da je na sastanku postignuta saglasnost da je obustava nasilja na Kosovu prioritet, da UNMIK i IFOR treba odlučno da reaguju da bi zastitili živote i imovinu svih stanovnika Kosova, kao i da niko ne treba da očekuje političku korist od trenutnog nasilja. Uz malu promenu terminologije američke administracije o sukobima, Ereli je ponovio poziv SAD svim stranama, a posebno etničkim Albancima, da odmah prestanu sa nasiljem. On je rekao da je američki državni podsekretar Mark Grosman razgovarao sa šefom UNMIK-a Harijem Holkerijem kao i premijerom Kosova Bajramom Redžepijem i premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, kojima je izražena podrška u naporima da se prekinu konflikti. Ereli je takođe rekao da će se 23. marta u Briselu na američki zahtev sastati Kontakt grupa da bi se razmotrila situaciju na Kosovu.

Stejt Department pohvalio je brzu akciju vlasti u Beogradu na zaštiti muslimanskih verskih objekata i stranih diplomatskih misija kao i odmerenu reakciju Vlade Srbije i Ministarstva odbrane SCG na aktuelne događaje, kao i odmereno ponasanje Vojske Srbije i Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: