Čepel: Nema žrtava na strani UNMIK policije

Izvor: B92, FoNet

Petak, 19.03.2004.

18:45

Default images

Predstavnik UNMIK policije na Kosovu i Metohiji Derek Čepel saopštio je u petak u Prištini da je u sukobu na Kosmetu poginulo 28, a povređeno više od 600 ljudi od kojih je 22 u kritičnom stanju. Do danas se navodilo da je na Kosovu i Metohiji poginula 31 osoba. Čepel je rekao da je najmanje 16 srpskih pravoslavnih crkvi uništeno i da je za tri dana izgorelo najmanje 110 srpskih kuća, navodi AFP. On je demantovao spekulacije da je u talasu nasilja prethodnih nekoliko dana na Kosovu izgubilo život i desetak pripadnika UNMIK-a i UNMIK policije. "Ni jedan pripadnik UNMIK policije nije izgubio život. Imamo stotinu povređenih", rekao je Čepel na konferenciji za novinare održanoj u Prištini.

Portparol KFOR pukovnik Piper Horst rekao je da komandant multinacionalne brigade severoistok zadužen za severnu Mitrovici, ima nadležnost da sam donese odluku koja će sredstva upotrebiti da bi smirio esklalaciju nasilja, i podsetio da je Kosovski zaštitni korpus civilna organizacija. NATO odobrio da na Kosovo stignu rezervne snage iz Francuske, jedna četa specijalnih jedinica iz Italije, jedan bataljon iz Britanije a Ministarstvo odbrane Nemačke je odobrilo dolazak 600 vrlo profesionalnih vojnika na Kosovo, koji će uskloro biti viđeni na ulicama Kosova, rekao je Horst. On je kazao da KFOR nikoga ne napad i koristi isključivo sredstva koja treba da zaštite vojnike koji imaju ovlašćenja kada im je život ugrožen da upotrebe oružje protiv cilja koji ih napada.

Odgovarajući na pitanje zašto u smirivanju tenzija nisu korišćene usluge oficira Kosovskog zaštitnog korpusa, Čepel je dodao da je Kosovski zaštitni korpus civilna organizacija, trenirana za prirodne katastrofe i ne spada u lanac komande bezbednosti na Kosovu, niti je KZK agencija koja zavodi red.

Portparol UNMIK-a, Izabela Karlovic, izjavila je da civilna misija na Kosovu pokušava da organizuje dopremanje hrane i drugih neophodnih potrepština stanovništvu u enklavama ili kampovima. "UNMIK koordinira rad tima u kome su uključeni predstavnici svih međunarodnih agencija na Kosovu, kao i nekih nevladinih organizacija", rekla je Izabela Karlovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: