Ministar pravde očekuje sistemske zakona u sto dana vlade

Izvor: RTS

Ponedeljak, 15.03.2004.

23:07

Default images

Ministar pravde Srbije Zoran Stojković rekao je u ponedeljak uveče da očekuje da će svi sistemski zakoni u oblasti pravosuđa biti doneti u prvih sto dana rada vlade. Stojković je Radio-televiziji Srbije kazao da očekuje da će biti usvojeno pet sistemskih zakona koji se tiču materijalnog prava i procesne materije i koji treba da obezbede veću efikasnost rada sudova i njegovu nezavisnost u postupanju. Povodom izmena zakona o uređenju sudova kojima se početak rada apelacionih sudova i Upravnog suda odlaže do 1. januara 2007. godine, Stojković je kazao da će te izmene biti razmotrene po hitnom postupku, jer ističu privremene mere kojima je Ustavni sud stavio van snage primenu nekih odredbi tog zakona. "Ako bi ostala sadašnja odredba došli bi u situaciju da nemamo drugostepeni postupak, a bez toga nema sudske zaštite", kazao je Stojković.

Skupština Srbije sutra će razmatrati izmene zakona o uređenju sudova, kao i izmene zakona o sudijama i o organizaciji državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala.

Na pitanje zašto je početak rada apelacionih sudova i Upravnog suda, čije je osnivanje predviđeno zakonom o uređenju sudova, odložen čak do 2007. godine, Stojković je odgovorio da je to zato što apelacioni sudovi nemaju ni zgradu, ni ljude i jer "nije organizovano ništa da ti sudovi počnu da funkcionišu". Zakon o uređenju sudova predviđa stvaranje četiri apelaciona suda u Srbiji, koji bi bili sudovi drugog stepena, a bilo je predviđeno i uvođenje upravnih sudova.

Upitan o tome što se osporava njegov kredibilitet jer je sudio nekadašnjim disidentima, Stojković je kazao da je iznenađen tim osporavanjima, posebno zbog toga što je "pravosuđe u nikada težoj situaciji". "Ja sam (tim povodom) dao saopštenje i nemam tome šta da dodam", kazao je novi srpski ministar pravde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: