Sanader u utorak u poseti Spomen-području Jasenovac

Izvor: Beta

Ponedeljak, 15.03.2004.

21:06

Default images

Hrvatski premijer Ivo Sanader posetiće u utorak Spomen-područje Jasenovac povodom završetka obnove spomenika Jasenovačkog cveta, i odati počast žrtvama ustaškog koncentracionog logora iz vremena Nezavisne Države Hrvatske tokom Drugog svetskog rata. Spomenik, koji je 1966. podignut u centru Spomen-područja po projektu beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića, nedavno je obnovljen zbog težih oštećenja koja su vremenom na njemu nastala. Obnova je počela u julu 2003. godine, a za nju je hrvatsko Ministarstvo kulture izdvojilo 1,4 miliona kuna (oko 200.000 evra). Tokom same obnove stručnjaci koji su na njemu radili neprestano su se konsultovali s Bogdanovićem, koji je obnovu pratio putem fotografija, kroz koje je bio upućen u sve faze obnove. On će sutra prvi put videti obnovljeni spomenik. "Obnavljanjem spomenika ponovo se iskazuje počast žrtvama, a poruka Bogdanovićevog spomenika jeste da se spomen na žrtve neprestano mora ponavljati da se time niko ne vređa, ne poziva na osvetu i ne skriva istina", prenela je agencija Hina reči upravnice Spomen-područja Jasenovac Nataše Jovičić. Ona je, takođe, potvrdila da zaposleni u Spomen-području Jasenovac rade i na uređenju nove stalne postavke Memorijalnog muzeja Jasenovca, koji će biti završen do kraja godine i za koji je ministarstvo kulture od 1997. do 2003. godine izdvojilo 15 miliona kuna. U novoj postavci, kako je rekla Jovičić, "naglasak je na individualizaciji žrtava logora iz dokumenata i predmeta koji su pripadali zatvorenicima i žrtvama".

Svečanom otvaranju obnovljenog spomenika sutra će prisustvovati, pored Sanadera, i Bogdan Bogdanović, ministar kulture Božo Biškupić, predsednik Saveta Spomen-područja Jasenovca Slavko Goldštajn, članovi diplomatskog kora, stručnjaci i izvođači radova, kao i članovi Upravnog saveta te muzejske institucije i meštani Jasenovca. Jovičić je Hini potvrdila da vlada veliko zanimanje i građana iz cele Hrvatske za sutrašnju posetu Spomen-području Jasenovca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: