Zatraženo preispitivanje privatizacije kruševačke Župe

Izvor: Beta

Ponedeljak, 15.03.2004.

19:06

Default images
Predsednik Odbora za privatizaciju Milko Štimac izjavio je u ponedeljak da bi bilo štetno da se održi Skupština akcionara kruševačke hemijske industrije "Župa" koja je zakazana za utorak, dok se ne utvrde stvarne namere kupca. Kako se moglo čuti na današnjem sastanku Odbora za privatizaciju, Skupština akcionara "Župe" koja je zakazana za sutra nije zakonita jer je zakazana tek u petak 12. marta i nije poštovan zakonski rok od osam dana. Kruševačka "Župa" je u decembru prošle godine prodata beogradskoj firm "Vektra M" vlasništva Violete Josipove. Zaposleni u kruševačkoj "Župi", rekli su na današnjem sastanku da prodaju ove hemijske industrije treba preispitati zbog potencijalne ekološke opasnosti koju ona predstavlja za Srbiju. Oni su ocenili da je u postupku prodaje ove fabrike bilo mnogih nepravilnosti i da se nije vodilo računa o potencijalnom kupcu koji je, pored socijalnog programa, morao da garantuje i ekološku bezbednost proizvodnje, imajući u vidu da je ovo jedna od četiri ekološki najopasnije fabrike u Srbiji.

Direktor Agencije za privatizaciju Mirko Cvetković rekao je da Agencija za privatizaciju nikako nije mogla da odlučuje da li "Župu" treba prodavati ili ne jer je to bio zadatak nadležnih ministrastava koja su Agenciji trebala da dostave spisak preduzeća koja su od strateškog značaja za državu i koja ne bi trebalo privatizovati. Cvetković je danas rekao da u prodaji "Župe" postoji obostrano nezadovoljstvo, jer je i većinski vlasnik "Župe" Violeta Josipova 11. marta podnela zvaničan zahtev za raskid ugovora o kupovini tog preduzeća, s obrazloženjem da je bila obmanuta podacima koji su joj bili prezentovani.

Odbor Skupštine Srbije za privatizaciju raspravljao je danas i o primedbama o postupku privatizacije preduzeća "14. decembar grejanje" iz Beograda i oko sprovodjenja tenderske privatizacije Beogradske pekarske industrije. Cvetković je na primedbe zaposlenih u Beogradskoj pekarskoj industriji o privatizaciji u tom preduzeću rekao je da bi Odbor za privatizaciju trebalo da odluči da o primedbama za koje se vodi sudski postupak ne bi trebalo raspravljati na Odboru. Na primedbe zaposlenih oko privatizacije društvenog preduzeća "14. decembar Grejanje" iz Beograda, Cvetković je rekao da Agencija za privatizaciju nije poništila aukcijsku prodaju tog preduzeća jer je dobila zvanično saopštenje iz policije da je aukcija bila realna i po pravilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: