Buš čestitao Putinu i Sapateru na pobedi na izborima

Izvor: Beta, AP

Ponedeljak, 15.03.2004.

18:56

Default images

Američki predsednik Džordž Buš odvojeno je čestitao u ponedeljak ruskom kolegi Vladimiru Putinu na ubedljivoj pobedi na predsedničkim izborima i  mandataru za sastav vlade Španije Hose Lisu Rodrigesu Sapateru na pobedi njegove stranke na parlamentarnim izborima u Španiji, javljaju agencije. "Predsednik je rekao da se raduje saradnji sa njim (Putinom) u drugom mandatu", izjavio je portparol Bele kuće Skot Meklelan, a prenosi AP. Prema rečima portparola, Buš je naglasio da je Putin, pobedom na izborima, dobio priliku da "osnaži rusku opredeljenost za nastavak reformi - tržišnih i demokratskih reformi".

U čestitki Sapateru, Buš se založio za dalju saradnju dve zemlje u borbi protiv terorizma, iako, prema navodima “Rojtersa”, pobeda Sapaterove Socijalističke radničke partije Španije (PSOE) na juče održanim izborima predstavlja udarac za Bušovu administraciju, koja je dobijala snažnu podršku za rat u Iraku od odlazeće vlade premijera Hose Marije Asnara. Isti izvor prenosi izjavu portparola Bele kuće Skot Meklelan koji je rekao da se "dvojica lidera raduju saradnji, posebno kada je reč o zajedničkoj obavezi borbe protiv terorizma". Meklelan nije želeo da komentariše da li je prošlonedeljni bombaški napad u Madridu uticao na rezultate izbora. Američki zvaničnici smatraju da je teroristička mreža Al Kaida odgovorna za taj napad u kojem je poginulo 200 osoba. "Teroristi ne prave razliku koga će da napadnu. Oni žele da izazovu strah i haos", rekao je portparol Bele kuće.

Iz Meklelanove izjave nije se moglo zaključiti da li je Buš u razgovoru sa Sapaterom postavio pitanje povlačenja 1.300 španskih vojika iz Iraka. Sapatero je ranije danas najavio mogućnost povlačenja španskih vojnika iz Iraka ako se situacija u toj zemlji ne promeni znajčajnije do kraja juna, za kada je najavljena predaja vlasti Iračanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: