Odbor Skupštine Srbije za Kosovo odbio izveštaj KC-a

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 15.03.2004.

17:49

Default images

Članovi odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju nisu u ponedeljak uveče, posle višečasovne rasprave, prihvatili izveštaj o radu Koordinacionog centra za Kosovo u protekle tri godine. Sedam članova Odbora bilo je protiv izveštaja, dok je jedan poslanik bio za. Na sednici je bilo 11 članova Odbora. Protiv su glasali poslanici Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije. Za prihvatanje izveštaja je glasao poslanik Demokratske stranke. Predstavnici Kordinacionog centra su u višesatnoj diskusiji govorili o postignutom u povratku raseljenih, pružanju humanitarne pomoći, očuvanju spomenika kulture, pružanju zdravstvene zaštite i ulaganju u obrazovanje na Kosovu.

Na deo izveštaja o bezbednosnoj situaciji  stavljena je oznaka državna tajna, tako da predstavnici Koordinacionog centra nisu saopštavali detalje niti procenu razvoja stanja. General MUP-a Sveta Djurdjević saopštio je samo to, da policija ima dokaze da su albanski ekstremisti, okupljeni u organizaciju ANA, povezani sa zvaničnim strukturama Kosova.

Na sednici odbora nije saopšteno ni koliki se povratak raseljenih lica očekuje u ovoj godini. Vladimir Cucić rekao je da, ukoliko bi se centar pridržavao plana medjunarodne zajednice, povratak Srba na Kosovo bi bio završen tek za 50 godina.

Tokom diskusije o radu Koordinacionog centra, funkcioner Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da je trenutno stanje u pokrajini lošije nego pre dolaska KFOR-a i da za to delimičnu odgovornost snosi Vlada Srbije jer nije učinila ništa da poboljša položaj Srba. Vučić je zamerio i to što su Srbi učestvovali na izborima na Kosovu jer su time, kako je rekao, dali legitimitet albanskoj prevlasti u pokrajini. Odgovarajući na primedbe Vučića, Nebojša Čović je naveo da najpre treba raspravljati o tome šta je Koordinacioni centar, u trenutku svog formiranja, zatekao na Kosovu.

“Zatekli smo rezultate, između ostalog, vašeg rada. Rezultati tog rada jesu okupacija Kosova i Metohije. Nije Nebojša Čović doveo NATO na Kosovo, nego vaša politika. Stanje koje smo nasledili, jeste da mi na Kosovu i Metohiji nismo ništa. Kada vi niste uspeli da napravite rezultat, a imali ste svu vlast na Kosovu, kako onda očekujete da neko ko nema nikakvu vlast uspe da ispravi sve te greške unazad za tri godine”, kazao je Čović, na šta je Vučić odgovorio: “Ne znam na koju ste prethodnu aktivnost, gospodine Čoviću, mislili. Od 1990. godine? Pa vi ste u to vreme sedam godina bili vlast, a ja dve gospodine Čoviću. I pri tome, mi smo bili protiv Vojnotehničkog sporazuma, mi smo bili protiv prihvatanja plana Ahtisari-Černomirdin. Vaše kolege iz DOS-a, zajedno sa poslanicima drugih političkih stranaka, podržale su taj plan, sve sa SPS-om, čiji ste vi bili dugogodišnji član i istaknuti funkcioner, gospodine Čoviću”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: