Blic: Porastao broj vakcinisane dece u Srbiji

U poslednje dve nedelje u Srbiji je povećan broj vakcinisane dece, piše "Blic" u izdanju od srede.

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.11.2017.

23:48

Blic: Porastao broj vakcinisane dece u Srbiji
Ilustracija: Thinkstock

Kako navode, roditelji su to učinili očigledno podstaknuti epidemijom malih boginja koja preti da se iz regiona prenese i u Srbiju.

Epidemiolog Zoran Radovanović kazao je za list da je u opštini Stari grad, u kojoj je obuhvat imunizacije sa 26,5 odsto za prvih šest meseci bio najmanji u Srbiji, u poslednje dve nedelje vakcinisano mnogo dece, tako da je broj zaštićenih porastao na 46 odsto.

"Drugu dozu vakcine u opštini Stari grad primilo je 90 odsto onih za koje je predviđeno da budu revakcinisani, što se može smatrati odličnim uspehom jer su sada deca školskog uzrasta gotovo potpuno zaštićena od epidemije malih boginja", rekao je Radovanović.

Kako se navodi, imunizacija je popravljena i u Vojvodini, gde je prošle godine vakcinisano 89 odsto, a tokom ove godine i naročito u poslednjih mesec dana - 95 odsto.

"U najvećim gradovima situacija je najgora gledajući Srbiju u celini, ali situacija po pitanju imunizacije se ozbiljno popravlja. Ovih nedelja mnogo ljudi se odazvalo na poziv za vakcinaciju, pa smo sada bezbedniji", rekao je Radovanović.

Na jugu Srbije popravlja imunološka situacija, a načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Inistituta za javno zdravlje u Nišu Zoran Veličković kaže da se očekuje da do kraja godine broj vakcinisanih dostigne 95 odsto.

"U prvih devet meseci vakcinisano je 58 odsto. Do sada nije bilo potvrđenih slučajeva morbila, a da bismo bili bezbrižni potrebno je da bude vakcinisano najmanje 95 odsto dece. Omogućeno je i naknadno vakcinisanje za mališane od 12 meseci do 14 godina", rekao je Veličković.

List podseća da je glavni "kamen spoticanja" bio antivakcioni lobi koji je roditelje zastrašivao pričama o autizmu koji izaziva MMR vakcina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: